Evo zbog čega 👇

Jedno neobično istraživanje je pokazalo da miris ženskih suza smanjuje agresivnost kod muškaraca za 44 odsto, prenosi b92.net.

U istraživanju koje je osmišljeno tako da izazove reakciju, otkriveno je da ženske suze sadrže hemikalije koje značajno smanjuju agresivnost kod muškaraca.

Utvrđeno je da su muškarci koji su mirisali suze bili 44 odsto manje agresivni kada su igrali igrice koje su osmišljene da izazovu odgovor.

 Studija objavljena u PLOS Biology navodi da postoji odgovarajuće smanjenje aktivnosti mozga u područjima koja su povezana s agresivnošću kada su prisutne suze:

- Smanjenje agresivnosti bilo nam je impresivno, šta god je u suzama zapravo smanjuje agresiju - rekao je Noam Sobel, profesor neurobiologije na Weizmann Institutu za nauku.

Foto: Pixabay.com

U igru je uveden agresivan odgovor jer su muškarci bili navedeni da poveruju da ih žena vara i da bi se mogli osvetiti, a korišćenjem magnetne rezonance pokazalo je da je prefrontalni korteks koji je povezan s delom mozga koji utiče na agresivnost bio značajno smireniji kod onih ispitanika koji su mirisali ženske suze.

Prethodno je poznato da se agresivnost mužjaka kod glodara smanjuje kada namirišu ženske suze zbog socijalne signalizacije.

Autor: KLIX.BA / b92.net