Evo kako izgleda život u ovom mestu 👇

Londe Alezeimer je selo na jugozapadu Francuske, koje se od ostatka zemlje razlikuje po tome što svi njegovi stanovnici imaju demenciju, prenosi b92.net.

U prodavnici na glavnom seoskom trgu prodaju se osnovne namirnice među kojima je najvažniji baget, ali se ne uzima novac tako da niko ne mora da brine da li je zaboravio novčanik.

Jedan od stanovnika ovog sela je bivši farmer Francis, koji je na pitanje kako je reagovao kada mu je doktor rekao da ima Alchajmer, odgovorio da mu je vrlo teško, piše BBC.

Njegov otac je takođe imao Alchajmerovu bolest, ali se Francis ne boji:

- Ne plašim se smrti jer će se jednog dana desiti, u međuvremenu ću živeti uprkos bolesti, a ovde sam da živim. Ako se predaš, onda je to, to, samo je potrebno da nastavite najbolje što možete - kaže Francis.

Stanovnici nemaju određeno vreme za sastanke, kupovinu i čišćenje, već samo lagani ritam i to ih podstiče na aktivnost, jer imaju slobodu.

Foto: Unsplash.com

Kada je otvoreno 2020. godine, ovo selo je imalo drugu namenu i bilo je deo istraživačkog projekta. 

U svetu danas postoji desetak ovakvih sela i privlači one koji traže rešenje zbog mogućeg rasta demencije.

Demencija može često izolovati ljude, ali u ovom selu postoji snažan osećaj zajedništva među ljudima koji su istinski zainteresovani da se druže i učestvuju u različitim aktivnostima.

 Istraživači smatraju da bi to moglo biti ključ za srećniji i zdraviji život sa demencijom.

IZVOR: YT / Département Landes

Autor: KLIX.BA / b92.net