MUP: Takvo snimanje predstavlja krivično delo

Povodom audio-snimka koji je objavljen na društvenim mrežama sa sastanka predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika koalicije Srbija protiv nasilja, ističemo da predstavnici MUP-a nisu bili obavešteni niti im je od strane predstavnika ove koalicije tražena dozvola za snimanje ovog sastanka, navodi MUP u svom saopštenju 👇🏻

Stvaranje atmosfere elementarnog poverenja je razlog zbog kojeg nije bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona na sastanak.

Napominjemo da je ovaj sastanak nastavak razgovora započetih pre 4 dana, na zahtev predstavnika koalicije Srbija protiv nasilja, kojem je Ministarstvo unutrašnjih poslova odmah izašlo u susret u nameri da se kroz međusobno uvažavanje i poverenje zajednički preduprede eventualne nepravilnosti, spuste tenzije i spreče potencijalno narušavanje javnog reda i mira.

Snimanjem i objavljivanjem audio snimka sa sastanka, predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja grubo su zloupotrebili ukazano poverenje i narušili integritet državne institucije, a ovaj nečastan postupak u javnosti može dodatno podići tenzije tokom izbornog postupka i predstavljati osnov za nasilne akte.

Neovlašćeno snimanje predstavlja obeležje krivičnog dela, neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve učesnike izbornih procesa da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima, da ne narušavaju javni red i mir i sačuvaju legalnost i legitimnost ovog procesa - ističe MUP, prenosi politika.rs.

Autor: tanjug.rs