Viktor Orban je rekao da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo i nije učestvovao u donošenju ove odluke

Evropski savet odlučio je da počne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom, dok je status kandidata za članstvo u Uniji dodeljen Gruziji, objavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Evropski savet odobrio je status zemlje kandidata Gruziji. EU će početi pregovore sa Bosnom i Hercegovinom kada bude postignut neophodan stepen usaglašavanja sa kriterijumima za članstvo - napisao je Šarl Mišel na društvenoj mreži X.

Mišel je, takođe, napisao da je Evropski savet odlučio da počne pregovore o članstvu u EU sa Ukrajinom i Moldavijom, dok je Gruzija postala kandidat za članstvo u Uniji.

- Ovo je jasan signal nade za ove narode i naš kontinent - napisao je Mišel.

IZVOR: X / @CharlesMichel

Dopisnik RTS-a kaže da je ovo povoljnija odluka nego što se očekivalo, imajući u vidu da je mađarski premijer Viktor Orban jutros rekao da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo i da Mađarska ne može da se saglasi sa tom odlukom.

Orban je, kako bi omogućio da do ove odluke dođe, napustio salu tokom odlučivanja i nije učestvovao u njenom donošenju, navodi dopisnik RTS-a.

Tek treba da saznamo detalje ove odluke, šta to znači u konkretnim koracima za svaku od zemalja i kako će to proceduralno izgledati.

Zelenski: Pobeda Ukrajine i cele Evrope

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku o otvaranju pregovora o članstvu.

IZVOR: X / @ZelenskyyUa

- Ovo je pobeda Ukrajine. Pobeda cele Evrope. Pobeda koja motiviše, inspiriše i jača - naveo je Zelenski u objavi na društvenoj mreži X.

Autor: Rts.rs