Minimalno zračenje, a tri puta jača rezolucija ☝

Zahvaljujući novim mamografima, koji su stigli u veliki broj gradova, preventivni i dijagnostički pregledi dojke biće dostupni svakoj ženi u Srbiji, ma gde ona živela, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić. 👇

Radojević Škodrić je istakla da je ovim ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u Srbiju stići 18 najsavremenijih mamografa. ☝

Najavila je da se sledeće godine nastvalja sa nabavkom najsavremenijih mamografa.

Foto: Printscreen YouTube / Novo Jutro

Ona je istakla da je reč o najsavremenijem mamografu koji ima minimalno zračenje, a tri puta jaču rezoluciju.

- To znači da se tri puta bolje vidi svaka promena. Ima još jednu značajnu karakteristiku, a to je da ima tomosintezu koja omogućava da se vidi i najminimalnija promena - istakla je direktorka RFZO-a i dodala:

- Nama je važno zdravlje svake žene, žena je stub porodice, stub države, svaka od njih je nečija majka, ćerka, sestra i svakim gubitkom gubimo neku porodicu. Karcinom dojke je najčešči uzrok smrti kod žena. Godišnje se razboli 4.600 žena, a 500 u momentu otkrića ima metastaze, dok kod 1.500 dođe do pogoršanja biolesti.

Dodala je da je za žene značajno i to što su pregledi na ovakvim mamografima gotovo bezbolni, kao i to što će ovi pregledi biti omogućeni u domovima zdravlja.

Radojević Škodrić je naglasila da je ženama u Srbiji dostupna i rana dijagnostika i najsavremenija terapija, kao u svakom drugom mestu na svetu. 👨‍⚕️

Direktor Doma zdravlja Vračar Miroslav Dmitrović poručio je da će sutra biti sprovedeni prvi preventivni pregledi kod svih pacijentkinja koje dođu u tu ustanovu, a da od ponedeljka počinju redovni pregledi u dve smene.

- Žene će na kućnu adresu dobiti poziv. To se odnosi na žene od 40 do 69 godina. Važno je da se eventualne promene uoče u ranoj fazi, tako da su ovakvi pregledi obavezni jednom u dve godine - naglasaio je Dmitrović, kako piše Pink.rs.

Detaljnije u videu ispod:

IZVOR: YT / Novo jutro

Autor: Pink.rs