Više od 100 hiljada stanovnika pati od akutnih respiratornih tegoba, 75 hiljada od dijareje, ostali od šuge

Save the Children i druge međunarodne nevladine organizacije upozorile su danas na "apokaliptičnu" situaciju u Pojasu Gaze nakon 60-dnevne izraelske opsade.

Nevladine organizacije kažu da su oni koji su preživeli bombardovanje sada u neposrednoj opasnosti da umru od gladi ili bolesti.

- Deca i porodice lutaju ulicama neravnjenog, bez hrane, nemaju gde da odu i nemaju šta da prežive - rekla je Aleksandra Saie iz organizacije Save the Children na brifingu za novinare.

Šajna Lou iz Norveškog saveta za izbeglice rekla je da u Gazi nema bezbednog mesta, da je više od polovine stambenih objekata oštećeno ili uništeno, a da je 1,9 miliona od 2,4 miliona stanovnika raseljeno zbog rata.

Stotine hiljada civila pobeglo je sa opustošenog severa male enklave da bi se sklonilo na jug. Međutim, tamo se intenziviraju i izraelske vojne operacije.

Bashra Khalidi iz Oksfama opisao je situaciju u Gazi kao apokaliptičnu i osudio ograničenja Izraela na humanitarne konvoje koji stižu preko graničnog prelaza Rafah iz Egipta.

Svetski program za hranu upozorio je krajem novembra da je rizik od gladovanja za Gazane, posebno za decu i žene, veoma visok.

Istovremeno, šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus je na platformi Iks pomenuo bolesti koje pogađaju teritoriju, zbog „prenaseljenosti, nedostatka vode, sanitarija i osnovne higijene”.

Više od 100 hiljada stanovnika pati od akutnih respiratornih tegoba, 75 hiljada od dijareje, ostali od šuge...

Autor: redportal.rs