Poznata imena optuženih👇

Tužioci iz Posebnog odeljenja za ratne zločine podigli optužnicu protiv sedam Srba pripadnika Vojske Republike Srpske.

Oni se terete da su izvršili ratni zločin nad Bošnjacima tokom poslednjeg rata.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnica je podneta protiv: Vujović Ratka Rara, rođen 1967. godine u Bileći, Vlačić Ljubomira, zvanog Buba, rođen 1957. godine u Šekovićima, Pepić Vitomira, zvanog Vito, rođen 1953. godine u Kladnju, Ognjenović Milovana, rođen 1952. godine u Šekovićima, Višković Gorana, zvanog Vjetar, rođen 1954. godine u Vlasenici, Dupljanin Željka, zvanog Krnjo, rođen 1975. godine u Han Pijesku i Golijanin Vlastimira, rođen 1974. godine u Han Pijesku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su kao komandanti i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRS, na području opština Šekovići i Vlasenica, u periodu od 15. do 23. jula 1995. godine, učestvovali u zarobljavanju muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica pokušavali da pređu na teritoriju pod kontrolom tzv. ARBiH.

Na teret im se stavlja da zatvarali u zatvoru Sušica i drugim objektima, vezivali i transportovali Bošnjake na tri lokacije gde su streljani i ubijeni, a tela i posmrtni ostaci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

Optužnica je, kako prenose federalni mediji, u ovom predmetu realizovana uz komunikaciju i saradnju sa Tužilaštvom pri MRMKS-u.

Autor: tanjug.rs