Najviše dojava stiže u obrazovne ustanove 👇

Škole, fakulteti, aerodrom, sudovi, bolnice, medijske ustanove, pa čak i javni prevoz na meti su lažnih dojava o bombama već duži period. Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 takvih dojava. Radojko Caran, pomoćnik komandanta Policijske brigade, poručuje da ne rade sa pretpostavkama, nego sa činjenicama i ističe da policija odmah po prijavi izlazi na teren, navodi RTS.

U jednu osnovnu školu na Novom Beogradu danas su stigle dve dojave o postavljanju bombi. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pregledali su te škole i ustanovljeno je da se radi o lažnim dojavama.

Najviše dojava i inače stiže u obrazovne ustanove, ističe pomoćnik komandanta Policijske brigade Radojko Caran.

- Najčešće su na meti bile osnovne škole, srednje škole, fakulteti, Aerodrom Nikola Tesla u ranijem periodu - rekao je Caran.

Navodi da je procedura po dobijanju prijave strogo definisana u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Prilikom prijema dojave o postavljenoj bombi, dežurna služba upućuje hitno na lice mesta pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji preduzimaju mere i radnje u cilju obezbeđenja lica i mesta i vršenja pregleda prostora, kako bi utvrdili da li ima neko eksplozivno sredstvo, minsko eksplozivno sredstvo ili eksplozivna naprava - rekao je Caran, kako piše Telegraf.rs.

Sve škole u Srbiji primile dojave

Podseća na prošlogodišnju situaciju kada su sve škole u Srbiji primile dojave o postavljenim bombama. Sve škole su bile evakuisane i nisu radile dok nisu bile pregledane, a za to je bilo potrebno nekoliko dana.

Na pitanje koliko vremenski traje pregled objekta, Caran ističe da to zavisi od veličine objekta i broja pripadnika MUP-a koji su na terenu.

Autor: Telegraf.rs