Najviše su ugrožena deca do treće godine.

U našoj zemlji raste broj oboljenja sličnih gripu. Najviše u Zlatiborskom, Braničevskom i Moravičkom okrugu i među decom. Najugroženija su deca do treće godine.

Doktorka Snežana Rsovac, specijalista pulmologije, kaže da je u poslednjih mesec dana na Dečjoj klinici u Tiršovoj registrovan veći broj dece sa respiratornim infekcijama.

- Naša dežurstva su jako opterećena i najmanje 170 do 200 dece dođe u toku samo jedne noćne smene, a gde su one u toku dana. Veliki je broj. Mi ne zadržavamo na bolničkom lečenju svu decu, ali ih pregledamo - rekla je dr Rsovac u Dnevniku RTS-a.

Što se tiče, na primer, velikog kašlja, broj obolelih povećan je preko 150 odsto. Kod ostalih oboljenja, 10 do 20 odsto više od uobičajenog broja za ovo doba godine.

Najviše su ugrožena deca do treće godine.

- Tu najčešće imamo neki oblik bronhiolitisa i dokazano respiratorni sincijalni virus. Mada postoje i ostali virusi koji se dokazuju, sad imamo i pi-si-ar panel u našoj ustanovi, pa možemo brže da identifikujemo ako sumnjamo na neko oboljenje gde možemo značajno da promenimo terapiju - kaže dr Rsovac.

Simptomi i klinička slika zavise od uzrasta dece. Doktorka napominje da među pacijentima ima i dece sa težom kliničkom slikom i da se dnevno do četvoro zadrži na lečenju.

Kada roditelji da reaguju?

Napominje da roditelji treba odmah da reaguju u slučaju naglog početka bolesti i visoke temperature.

- To su najčešće virusi slični gripu i još uvek grip nije uzeo maha u dečjoj populaciji, ali imamo oboljenja slična gripu. I naravno, treba da reaguju ukoliko dete ima poremećeno disanje, ubrzano disanje, kašalj, buđenje i ako ne jedu ili menjaju raspoloženje - navodi doktorka.

Doktorka ističe da je smanjen obuhvat vakcinacije protiv velikog kašlja (pentaksim vakcina), što stvara problem kod stvaranja kolektivnog imuniteta.

- Molim da se odazovu svi i da se redovno vakcinišu, na taj način se zatvara krug i sprečava lanac stalnog kruženja bakterije bordetella petrussis. Mi ćemo imati manje posla, a i simptomi će biti slabi - navodi dr Rsovac.

Smatra da je potrebno razmotriti i na koji način zaštititi trudnice, budući da deca do drugog meseca života imunitet dobijaju od majke.

Autor: Rts.rs