Nikakvo premeštanje niti zamena populacija neće biti dopušteno, kao ni nikakvo ponovno iscrtavanje granica

Vašington neće dozvoliti nasilno premeštanje Palestinaca niti bilo kakvo pomeranje granica Gaze, jasno je stavila do znanja potpredsednik SAD Kamala Haris na sastanku održanom u subotu sa egipatskiim predsednikom Abdel Fatah El Sisijem. Kako je navela:

Ni pod kojim okolnostim SAD neće dozvoliti nasilno premeštanje populacije Palestinaca iz Gaze ili sa Zapadne Obale, opsadu Gazem kao i bilo kakvo precrtavanje sadašnjih granica Gaze.

Izrael navodi da je vojna akcija u Gazi uperena ka uništenju Hamasa, militantne isklamističke grupe koja je odgovorna za napade 7. oktobra i koji su rezultirali sa preko 1200 mrtvih Izraelaca i sa oko 240 otetih.

Međutim, regionalne vođe poput jordanskog kralja Abdulaha II su izrazili zabrinutost da bi Izrael mogao da iskoristi situaciju i da zauzme delove Gaze ili da protera Palestince iz nje.

Takođe, nimalo nije jasno šta Izrael planira da učini sa Gazom nakon završetka konflikta. Premijer Izraela Bendžamin Netanjahu izjavio je za CNN da će uloga Izraela u Gazi biti vojna kontrola i bezbednost - ali nije objasnio šta će značiti na terenu.

Autor: redportal.rs