Za Mesec su prikupljene priče i legende u vezi sa šarama, pomračenjem i običajima vezanim za određene faze

Za Mesec su vezani i neki načini za prognoziranje vremena.

Tokom večeri na nebu iznad Srbije mogao se videti koncentrični krug oko Meseca, koji je, sudeći po objavama, zbunio mnoge korisnike društvenih mreža. Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko Meseca.

Foto: Pixabay.com

Međutim, radi se o pojavi koja se stručno naziva „efekat oreola“. Mesečev oreol i mesečeva korona nastaju na sličan način kao i duga – prelamanjem svetlosti na kristalima leda ili kapljicama vode u gornjim slojevima atmosfere. Oreol ima oblik velikog prstena koji okružuje Mesec.

Nastaje prelamanjem mesečine na kristale leda u oblacima na velikim visinama. Mehanizam nastanka ovih ledenih kristala nije u potpunosti poznat, ali svi imaju približno isti heksagonalni oblik i slične dimenzije.

Nastaju u cirusnim oblacima, koji se nalaze na visini od oko 6000 metara, brzim smrzavanjem kapljica vode, piše VojvodinaMeteo.

Za Mesec su prikupljene priče i legende u vezi sa šarama, pomračenjem i običajima vezanim za određene faze.

Za Mesec su vezani i neki načini za prognoziranje vremena. Ako se vidi ograda oko Meseca (halo), doći će do pogoršanja vremena, kao i kad je Mesec crvene boje.

Foto: Pixabay.com

Pomračenje Meseca predstavlja loš predznak. Može doći do smrti vladara, do izbijanja rata, do neke prirodne katastrofe ili epidemije. Negde se pominje kao loš predznak uopšte, a negde kao loš predznak za protivnike srpskog naroda ili za vladara naroda protivnika Srba.

Ovo je verovatno posledica ropstva pod Turcima jer je simbol muslimana polumesec. U prošlosti se, verovatno, pomračenje Meseca tumačilo kao predznak sloma Otomanske imperije. Kasnije je ovaj simbol uopšten na sve neprijatelje srpskog naroda, što je, verovatno, posledica čestih ratova.

Običaji koji su vezani za faze Meseca mogu se podeliti na običaje vezane za pun Mesec i običaje vezane za mlad Mesec. Za vreme mladog Meseca valja započinjati poslove. Tada valja seći drva, klati stoku, šišati ovce, beleti tkaninu, prati rublje, sejati...

Pun Mesec nije povoljan za započinjanje nekih poslova. To je zato što on potpomaže razmnožavanje štetočina. Tako, ako se poseku drva na pun Mesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva; ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati; ako se opere ili izbeli tkanina, ubrzo će se pokidati... Ako neko nije dobrog zdravlja, ne treba da gleda u pun Mesec. Za pun Mesec vezani su i obredi vračanja i skidanja bradavica. U narodu je poznata pojava mesečarenja i vezuje se za ljude koji hodaju u snu za vreme punog Meseca.

Autor: nportal.rs

#Mesec

#narodno verovanje

#predskazanje