Zajmovi banaka kompanijama su u oktobru međugodišnje pali za 0,3 odsto, što predstavlja prvi međugodišnji pad od jula 2015.

Domaćinstva i kompanije u evrozoni se sve manje zadužuju kod banaka, zaključak je danas objavljenog izveštaja Evropske centralne banke (ECB) o monetarnim kretanjima u oktobru.

Pozajmice banaka domaćinstvima u evrozoni su u oktobru porasle za 0,6 odsto međugodišnje, što je najsporiji godišnji tempo rasta od juna 2015. godine, navodi se na veb stranici ECB.

Zajmovi banaka kompanijama su u oktobru međugodišnje pali za 0,3 odsto, što predstavlja prvi međugodišnji pad od jula 2015. godine.

Monetarni agregat M3 ukupnih likvidnih sredstava evrozone je u oktobru pao za jedan odsto međugodišnje na 16 biliona evra, a vrednost ovog agregata je u padu već četvrti mesec zaredom.

Vrednost užeg monetarnog agregata M1, koji obuhvata novac u opticaju i prekonoćne depozite, je u oktobru pao za 10 odsto međugodišnje.

Ulaganja rizičnog kapitala u evropsku tehnologiju palo za 45 odsto međugodišnje

Investicije rizičnog kapitala (venture capital, VC) u evropsku tehnološku industriju su ove godine pale za 45 odsto međugodišnje, sa 82 milijade dolara na 45 milijardi dolara, pošto se investitori povlače usled visokih kamatnih stopa u Evropi, pokazuju danas objavljeni podaci kompanije rizičnog kapitala Atomiko sa sedištem u Parizu, Berlinu i Stokholmu.

Na ovaj način je nastavljen trend iz prošlih godina, kada su investicije rizičnog kapitala u Evropu pale sa 100 milijardi dolara u 2021. godini, na 82 milijarde dolara u 2022. godini, prenosi CNBC.

Evropa je zapravo napredovala u protekle tri godine u odnosu na američka, kineska i druga međunarodna tržišta, tvrdi šef odeljenja za uvid u podatke kompanije Atomiko Tom Vemajer.

U ovoj godini je, prema njegovim rečima, došlo do resetovanja nakon pregrejanog i neodrživog perioda rasta 2021. i početkom 2022. godine i sada je vreme za novu stvarnost.

Jedina svetla tačka ove godine je bila oblast razvoja veštačke inteligencije (AI) u Evropi, u koju se ulaže u kontinuitetu.

Evropske kompanije kao što su Alef Alfa, Mistral i Dip L (Deep L) koje rade na razvoju AI su privukle stotine miliona dolara kapitala zbog velikog buma oko kalifornijske firme Open AI, koja stoji iza veoma popularnog Čet Dži-Pi-Ti (Ćat GPT) modela.

Autor: Tanjug