Masovni protesti širom Rusije

Institut za proučavanje rata objavio da Putina brinu predstojeći izbori u Rusiji, a posebno zbog protesta žena i rođaka vojnika, prenosi b92.net.

Ove informacije dolaze nakon što je predsedenik Rusije navodno naredio regionalnim zvaničnicima i tajnim službama da iskorene antiratno raspoloženje usred porasta protesta koje su organizovale žene i majke prisilno mobilisanih muškaraca.

Zvaničnicima se sada savetuje da novcem ugase proteste koji je trebalo da se održe u Moskvi, Novosibirsku i Kabarovsku.

Rođaci vojnika objavili su apel na Telegramu na kanalu Put kući 27. novembra, a ranije ovog meseca grupa je pozvala na masovne proteste zbog izveštaja da je vojnicima zabranjeno napuštanje vojske.

Institut za proučavanje rata takođe je ukazao na Putinove komentare od 15. novembra, kada je rekao da će ruska vlada suzbiti svako strano ili domaće mešanje u izbore.

Rusija je stalno pojačavala nadzor nad digitalnim platformama otkako su masovne demonstracije koordinisane onlajn 2011/2012. godine.

Rusija je takođe pokušala da izvrši pritisak na Gugl, Epl i Fejsbuk da čuvaju korisničke podatke na ruskim serverima, ali bezuspešno.

Autor: BLIC, NJUZVIK, DEJLI MEJL / b92.net