Predsednik Crne Gore potvrdio da govori srpskim jezikom

Na popisu 2011. godine najveći broj građana Crne Gore izjavio je da govori srpskim jezikom, a ukoliko se takav rezultat bude ponovio i na popisu koji počinje u četvrtak moglo bi se desiti da srpski uđe u službenu upotrebu.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi, u lokalnim samoupravama sa značajnim prisustvom određene nacionalne zajednice moguće je da jezik te zajednice bude u službenoj upotrebi ukoliko se rezultati o njenom prisustvu ponove na dva uzastopna popisa, što se ovog puta očekuje.

Međutim, ako i na državnom nivou najveći broj građana ponovo potvrdi da govori srpskim jezikom, biće pokrenuta inicijativa da srpski bude prepoznat u ustavu kao službeni jezik Crne Gore. Mogućnost ovakve inicijative najavio je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, u intervjuu za Večernje novosti:

Verujem da ćemo nakon popisa otvoriti dijalog u Skupštini koji bi mogao dovesti do takvog rešenja. Kao politički predstavnik srpskog naroda, svakako bih se zalagao da natpolovična volja naroda bude odslikana i u najvećem pravnom aktu naše zemlje.

I predsednik Crne Gore Jakov Milatović nedavno je izjavio da će se na predstojećem popisu izjasniti kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom.

Autor: redportal.rs