Izuzetno retko otkriće!😲

Arheološka nalazišta ovog tipa, a koja datiraju iz gvozdenog doba su vrlo retka. Takođe, postoji jaz između informacija koje nude pisani izvori i arheoloških zapisa. Ovo otežava razumevanje obrazaca i načina na koji su se ritauli odvijali.

Zato je lokalitet otkriven u Španiji dragoceno otkriće. On predstavlja dobro očuvan primer masovnog žrtvovanja životinja. U pitanju je zgrada iz gvozdenog doba na jugozapadu Španije poznata kao Casas del Turunuelo, kojadatira s kraja 5. veka pre nove ere. U njoj je otkriveno 6770 kostiju, 52 žrtvovane životinje koje datiraju iz 3 faze. Identifikovane životinje su pretežno odrasli konji, manji broj goveda i svinja, i tek jedan pas.

U prve dve faze skeleti su uglavnom bili kompletni i neizmenjeni, ali u trećoj fazi promene su vidljive (osim kod kopitara), što sugeriše da je ovaj ritual pratila neka vrsta obroka. Ovi podaci ukazuju na to da je ovaj prostor u više navrata tokom nekoliko godina korišćen za žrtvene rituale čija su praksa i namena varirali. Takođe, evidentno je da je postojala selekcija: birane su odrasle životinje, a ne mladunci. Važnu ulogu je igrala vatra, o čemu svedoče spaljene biljke i životinjski ostaci.  

Autor: redportal.rs