Tradicija duga skoro dva veka ✒️📚

Srpska akademija nauka i umetnosti danas je obeležila 182. godišnjicu postojanja, a svečanoj akademiji u Palati SANU prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije.

Predsednik Srbije se obratio prisutnima i rekao da država i Akademija, nakon decenija pauze, nastavljaju zajedno da rade na podizanju lestvice kulturno-obrazovne verikale i čuvanju nasleđa:

Kako sa govornice, sa koje je nekad svoju pristupnu besedu čitao Milorad Pavić ja sebe mogu smatrati kadrim da pročitam nešto što sam napisao? Kako u kući koju jedan Peter Handke smatra za svoju ja imam pravo da uzmem reč? Kako da govorim o istoriji na istom mestu gde i veliki Ekmečić? Kako da o umetnosti zborim u zgradi u kojoj je izlagao jedan Otašević?
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

IZVOR: IG / @buducnostsrbijeav

Na svečanoj akademiji dodeljene su i Medalje SANU. U oblasti prirodnih i tehničkih nauka medalju je dobio Vladimir Kostić, a u oblasti društvenih i humanističkih nauka Gojko Subotić. 🎖️

SANU nastavlja tradiciju Društva srpske slovesnosti koje je osnovano 19. novembra 1841. godine od strane Jovana Sterije Popovića i Atanasija Nikolića, a čije je osnivanje potvrdio knez Mihailo Obrenović.

Autor: redportal.rs