Na Kopaoniku sneg dostigao visinu od 10 centimetara

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će u Srbiji duvati jak severozapadni vetar sa udarima olujne jačine od 60 do 85 kilometara na čas, što će u planinskim predelima usloviti mećavu i lokalno stvaranje snežnih nanosa.

Sneg je na Kopaoniku dostigao visinu od 10 centimetara.

Stiže nam olujni udar i sneg

Sneg, koji od juče posle podne pada na Kopaoniku, dostigao je visinu od 10 centimetara, a duva jak vetar brzinom od 12 do 16 metara u sekundi, što je oko 50 kilometara na sat. Vidljivost na ovoj planini je 800 metara.

Temperatura pogoduje i za pravljenje veštačkog snega. Već danima na Kopaoniku rade topovi za pravljenje snega JP Skijališta Srbije.

Foto: mkweather.com

Putari čitavu noć bili na terenu

Nadležne ekipe čitavu noć su provele na terenu, a zahvaljujući njihovoj brzoj akciji nije došlo do zastoja u saobraćaju.

- Kada je sneg prestao da pada oko ponoći, temperatura se spustila u minus stoga su odmah angažovane ekipe na posipanju soli, kako putevi ne bi bili klizavi. Nije došlo do zastoja u saobraćaju, ali se vozačima svakako savetuje dodatan oprez i da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme - rekao je za RINU Alen Mušanović iz Puteva Užice.

Podsetimo, tokom noći obeleli su planinski vrhovi na zapadu Srbije.

Ni ovaj put snežne padavine nisu zaobišla Goliju, a snežni pokrivač je debljine oko pet centimetara.

- Nadležne ekipe su na terenu, uveden je prvi stepen pripravnosti. Za sada su svi putevi prohodni, novembarski sneg nije izazvao veće probleme na teritoriji opštine Ivanjica - rekao je Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Upozorenje RHMZ-a

RHMZ je upozorio da se na planinama istočne i jugoistočne Srbije očekuje od 10 do 20 centimetara snega, dok će u ostalim planinskim delovima zemlje snega biti manje. Krajem dana i tokom noći padavine će prestati, a vetar oslabiti.

U celoj zemlji na snazi je žuti meteo-alarm, što znači da vreme može biti opasno.

U Srbiji će sutra, prema prognozi RHMZ-a, ujutro na severozapadu Vojvodine, istoku i jugoistoku biti umereno do potpuno oblačno, a u ostalim krajevima pretežno vedro.

Prvog dana vikenda u Srbiji mestimično pada slaba kiša.

Autor: rts.rs / rina