U Srbiji prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice 💔

Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od te bolesti godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi život.

To je izjavila je Gorica Đokić, predsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika Progovori.

Ona je povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, objasnila da je glavni uzročnik raka grlića materice Humani Papiloma Virus (HPV) i ukazala da protiv tog oboljenja postoji dvojaki način prevencije - imunizacija i redovni ginekološki pregledi.

Foto: Eklinika.telegraf/Eklinika.telegraf

- Srbija je od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv Humanog papiloma virusa/HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece. U tom periodu, vakcinisano je više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina - rekla je Đokić.

Ukazala je na to da je u Srbiji vakcinisano samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv Humanog papiloma virusa, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

Povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika Progovori je dodelio plakete institucijama koje su najviše doprinele u podizanju svesti opšte i stručne javnosti, kako piše Tanjug, prenosi 021.rs.

Autor: 021.rs