Ona se obratila gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku

Ukrajinci imaju čvrsto poverenje u svoju evropsku budućnost, a Kijev, kao prestonica, daje primer reformi, oživljavanja i modernizacije drugim gradovima Ukrajine, ali i Evropske unije, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u video obraćanju učesnicima Kijevskog investicionog foruma u Briselu.

- Grad Kijev je lider u nastojanjima da se izgradi bolja budućnost Ukrajine. Videla sam to svojim očima – oživljavanje grada kao dinamične, zelene, inkluzivne prestonice. Kijev može biti primer za druge ukrajinske gradove, kao i za gradove u samoj Evropskoj uniji. Možemo mnogo da naučimo jedni od drugih i da pomognemo jedni drugima - rekla je predsednica Evropske komisije, prenosi Ukrinform.

Ona se obratila gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku.

- Vaš grad i njegovi ljudi postali su sinonim za reč 'održivost'. Primili ste desetine hiljada privremeno raseljenih Ukrajinaca, branili ste se od ruskih projektila usmerenih na vašu energetsku i civilnu infrastrukturu. Bili ste okruženi ruskim tenkovima. U Buči sam videla vreće leševa kako leže duž ulica. Ali... dobili ste bitku za Kijev, a pobedićete i u ratu za Ukrajinu - naglasila je Fon der Lajen, prenosi Ukrinform.

Predsednica Evropske komisije je takođe pozdravila napore briselske gradske kuće, koja je domaćin ovogodišnjeg Kijevskog investicionog foruma i pokazala solidarnost sa Ukrajinom od početka ruske invazije. Ona je podsetila da je od početka ruske agresije više od 60.000 Ukrajinaca našlo privremenu zaštitu u glavnom gradu Belgije.

Takođe je napomenula da je pre dve nedelje, tokom posete Ukrajini, ponovo videla odlučnost i poverenje Ukrajinaca u svoju budućnost. Prema njenim rečima, takvo poverenje inspiriše, jer čak i u uslovima rata punog obima, Ukrajina nastavlja brze i duboke reforme.

- Ovo je samo deo onoga što je već urađeno. Dobra vest je da su sve preostale mere ostvarljive. Na osnovu ovoga, Evropska komisija je preporučila Evropskom savetu da otpočne pregovore o članstvu Ukrajine u EU. Vaše reforme čine Ukrajinu jačom i privlačnijom za investitore. Ako se držite kursa i svog impresivnog tempa, budućnost Ukrajine je u Evropskoj uniji - poručila je Fon der Lajen.

Ona je napomenula da EU trenutno radi na paketu finansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra (za period 2024-2027), ističući da je svrha takvog paketa da podrži Nacionalni plan revitalizacije Ukrajine.

Danas je u Briselu, uz podršku gradonačelnika Filipa Kluza, održan Kijevski investicioni forum, koji je okupio predstavnike belgijskih poslovnih krugova, gradonačelnike najvećih evropskih gradova, kao i vodeće evropske i belgijske političare.

Autor: redportal.rs