Očekuje se nastup Stefana Milenkovića

U okviru svoje misije promocije istaknutih kulturnih vrednosti idela iz Srbije i sveta Fondacija Novak Đoković će u subotu, 18. novembra, u zgradi Geozavoda pri Beogradu na vodi prirediti ekskluzivnu prezentaciju Violine od osmijuma – najvrednije nove violine sveta 🎻 – na kojoj će premijerno nastupiti proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković 🎶. Beograd je jedna od 17 vodećih globalnih destinacijana kojoj će ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata biti predstavljeno, posredstvom Pošte Austrije – glavnog logističkog partnera turneje.

Violina od osmijuma, sačinjena od retkog plemenitogmetala kristalnog sjaja i kvaliteta koji se tek od 2014. nalazi na svetskoj berzi plemenitih metala, predstavlja pravu umetničko remek-delo i po trenutnim stručim procenama najvredniji je gudački instrument konstruisan u savremenom dobu 😍. Projekat njene izrade osmislili su 2020. u Gracu Karl Grosšedl i DI Kurt Asam, a njen tvorac je proslavljeni konstruktor dragocenih violina Edgar Rus, kome je pokojni Sultan od Omana Kabus Bin Said poručio za izradu do sada jednu od najskupljih violina u istoriji.

Foto: redportal.rs/Claus Comelli - Stuckenfeld

Model 1741 Vieuxtemps konstruktora Đuzepea Gvarnerija iz Kremone – nazvana po njenom najslavnijem vlasniku, istaknutom belgijskom virtuozu 19. veka Anriju Vijutomu (1820-1881), do sada je važila za najskuplje prodatu violinu na svetu  (16 miliona američkih dolara) – čak vredniju i od onih koje su kreirali njegovi savremenici Antonio Stradivari i Nikola Amati 😲.

Edgaru Rusu je trebalo 32 meseca da stvori violinu od osmijuma – dužine 67 cm, sačinjene od 541 umetka od osmijuma, ukrašene sa skoro 300 brilijantno rezanih dijamanata, rubina, safira i cavorita – uz svaki od umetaka položenih u osnovu od 18-karatnog zlata 😍. Lice rezonante kutije sačinjen je od italijanske lešničke smrče iz Južnog Tirola (starosti 25-30 godina), dok su leđa, C-otvori, vrat i pužić sačinjeni od bosanskog javora starosti oko 20 godina. Tastijera, pražić i kordar sačinjeni su od najkvalitetnijeg abonosa iz Kameruna, starog preko 30 godina. Lak je nanošen ručno u veoma tankim premazima, sačinjen od recepta koji kombinuje laneno ulje, ćilibar i oksid gvožđa – čuvanih u posebnim uslovima više godina kako bi se dobila posebna braon boja koja blago prelazi ka zelenoj. Proizvedena u Kremoni, model ER-OS sa Tomastik Infeld Dinamo žicama, dugačka je 13,98 inča u telu, a ukupno 23,43 inča, težine 1,30 funti.

Foto: redportal.rs/Claus Comelli - Stuckenfeld

Violina od osmijuma svečano je predstavljena u Lihtenštajnu marta ove godine, dok je povodom svetske premijere u Beču 30. marta ove godine priređen koncert na kome je na njoj ostvarila ekskluzivan nastup proslavljena violinistkinja Elena Denisova. Abu Dabi, Njujork, Melburn, Tokio, Berlin, Hong Kong – a u našem regionu Ljubljana i Beograd – neke su od 17 destinacija širom sveta na kojima će se biranoj publici predstaviti ovo dragoceno remek-delo – koje će na kraju turneje biti ponuđeno na velikoj aukciji na kojoj se očekuje da će ostvariti konačnu cenu od više desetina miliona dolara 🤑🤑🤑.

- Naša Fondacija je ponosna što nam se ukazala jedinstvena prilika da – pored vodećih svetskih metropola – upriličimo mogućnost da predstavimo umetničko i muzičko remek-delo oličeno u dragocenoj “Violini od osmijuma” i u Beogradu i Srbiji – čime se na najlepši mogući način daje posebna važnost našoj umetničkoj sredini u smislu prepoznavanja njenog doprinosa u kreiranju svetske kulturne baštine 😍. Predstavljanje ovakvih vrednosti i inspiracija koju one pružaju našim kulturnim stvaraocima i poslenicima jedna je od najvažnijih misija Fondacije Novak Đoković – sa ciljem stvaranja lepšeg i boljeg sveta uz umetnost, plemenitost i humanost – u kome će Srbija imatiaktivnu i priznatu ulogu 💖. Radujemo se ovom jedinstvenom muzičkom događaju – uz neizmernu zahvalnost našem proslavljenom maestru Stefanu Milenkoviću na izuzetnom koncertu koji će ovom prilikom prirediti – kao i svima koji su nas podržali u organizaciji ovog sjajnog događaja - izjavila je ovim povodom Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Foto: redportal.rs/Claus Comelli - Stuckenfeld

- Veliko zadovoljstvo mi je što sam deo ovog događaja, i što delim istu misiju sa Novak Đoković Fondacijom - a to je rad sa mladima ipružanje pomoći da im se omoguće dobri uslovi kako bi se što bolje razvijali. Pokušavam da ovu planetu osvetlim kroz muziku, kroz violinu, kroz umetnost 😍. Pored toga što sam zaljubljenik u violinu, zaljubljenik sam u istoriju graditeljstva i posebno mi je interesantno što je ova violina napravljena od osmijuma - neobičnog, retkog i veoma skupocenog materijala. Veoma me interesuje kako ova violina zvuči i srećan sam što ću moći da sviram na njoj, što ću moći da predstavim i neke naše fantastične talente i što ću i na taj način doprineti ovom događaju i zajednički još više podići svest koliko je bitno biti posvećen nečemu lepom, svako na svoj način. Rad Novak Đoković Fondacije je za mene uvek konstantna motivacija i uvek me inspirišu da, kada sam u Srbiji, uvek idem tim stopama sa fokusom na mlade talente! - istakao je naš proslavljeni violinista Stefan Milenković uoči ovog nastupa.

Autor: redportal.rs