Sadrži sastojak koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima

Energetsko bezalkoholno piće Prime zbog nedozvoljenih sastojaka uopšte ne bi smelo da bude na policama u trgovinama niti da se prodaje u Hrvatskoj. 😡

Kako kažu iz Državnog inspektorata, Sanitarna inspekcija sprovodi inspekcijske nadzore u vezi sa energetskim pićem sa nedozvoljenim sastojkom L-teanin čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti sa odredbama čl. 6. st. 2. Uredbi (EU) 2015/2283 Evropskog parlamenta.

- Ukoliko sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu, potupiće u skladu sa Zakonom o hrani i doneće meru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje s tržišta - kažu iz Državnog inspektorata, kako piše Jutarnji, prenosi 021.rs.

Ministar zdravstva Vili Beroš ranije je traži hitno ograničavanje konzumiranja energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima kao i nikotinskim vrećicama.

- Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smeru - saopštilo je Ministarstvo zdravstva.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotin u količini i do tri kutije cigareta, što je, kažu, zgrozilo lekare i samog ministra.

Foto: Getty Images/Getty Images

Autor: 021.rs