📍📍 Ovo je važan korak da se krene prema UN i Unesku.

Na Svetskom filozofskom forumu u Atini i Delfima usvojena je Deklaracija o Nikoli Tesli. Učesnici sesije o slavnom pronalazaču obavezali su se da će se zalagati za uvođenje međunarodnog Teslinog dana kroz sistem Ujedinjenih nacija. A, inicijativa podrazumeva stavljanje pod zaštitu Unesko, kao svetsku kulturnu baštinu, poslednju Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu u Njujorku iz 1901. godine. Predstavnici iz 53 zemlje jednoglasno su usvojili deklaraciju. 

– Ovo je važan korak da se krene prema UN i Unesku – kaže za Novosti ambasador Ljiljana Nikšić, koja je bila jedan od učesnika Foruma.

– Veliki broj članova Upravnog odbora Svetskog filozofskog foruma su bivši savetnici Irine Bokove, koja je bila predsednik Uneska. Tu su, takođe, članovi delegacija pri Unesku iz Rusije, Kine, Velike Britanije, SAD... Predsednik Foruma je Igor Kondrašin, bivši savetnik Dmitrija Medvedeva, počasni predsednik Džefri Leve je bio profesor filozofije na Kembridžu i Oksfordu, dok je Nikolas Hag, savetnik kralju Čarlsu. Član Foruma je i predsednik laureata Nobelove nagrade.

Osim prve međunarodne Deklaracije o Nikoli Tesli, u njegovoj godini pokrenute su i inicijative za osnivanje Međunarodnog globalnog Tesla komiteta, Tesla fonda i Međunarodne Tesla nagrade u kome će se nalaziti veliki broj Nobelovih laureata i naučnika iz više od 100 zemalja sveta.

Autor: D.B.M.