Najveća bolnica Gaze smatra se simbolom palestinske patnje tokom sukoba izmedju Izraela i Hamasa

Palestinske vlasti tražile su danas evakuaciju bolnice koja je opkoljena borbama u Gazi, a pod nadzorom Crvenog krsta, pošto su zdravstveni zvaničnici upozorili da jedini način da se oko 30 novorođenčadi koja su tamo zarobljena spase jeste prekid vatre i njihovo izmeštanje iz opkoljene teritorije.

Posle višednevnih borbi sa palestinskim militantima, izraelske snage opkolile su bolnicu Šifa, gde su stotine pacijenata, medicinskog osoblja i raseljenih ljudi zarobljeni sa sve manjim zalihama i bez struje.

Najveća bolnica Gaze smatra se simbolom palestinske patnje tokom sukoba izmedju Izraela i Hamasa. Samo jedna bolnica na severu Gaze još uvek je u mogućnosti da prima pacijente, i oko 200.000 Palestinaca napustilo je tu oblast posle pogoršanja situacije na jugu poslednjih dana, saopštile su danas UN.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze od subote, kada je generator za hitne slučajeve ostao bez goriva, život je izgubilo 40 pacijenata među kojima su i bebe, a još 36 novorođenčadi je ugroženo.

Autor: Tanjug AP