"Tu je, naravno, i uživanje."

Manifestacija Nedelja italijanske kuhinje u svetu održava se u Srbiji ove godine od 13. do 19. novembra.

Sastavni deo ove četvrte po redu manifestacije čine seminari o tradicionalnim italijanskim proizvodima, predavanja i demonstracije kulinarskih umeća uglednih italijanskih kuvara, kao i drugi prateći program, koji ove godine, pored hrane, uključuje i kafu i vino.

– I ove godine predstavljamo nedelju italijanske kuhinje u Srbiji, tokom kojeg nas očekuje veoma razuđen program, zahvaljujući privrednim subjektima Italije i Srbije - najavio je u ambasadi Italije ambasador Luka Gori i dodao:

Svet oko italijanske kuhinje ove godine zaradio je 228 miliardi evra, prema podacima iz oktobra, što je značajan porast od 11 odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, ono što je novitet ove godine je da se "italijanska kuhinja" kandidovala za kulturnu baštinu UNESKO, što je veoma važna inicjativa za nas. Kuhinja za nas nije samo nešto što se jede, već je to način iskazivanja naše kulture i zajedničkog bivstvovanja, prenošenje lepog i dobrog sa naše teritorije u druge zemlje.

U programu ove godine, kako najavljuje ambasador, ima nekoliko horizontalnih tema. Prva je kulinarska izuzetnost svake regije u Italiji, druga tema je solidarnost, odnosno događaji koji će uključivati migrante, dve sigurne kuće iz Beograda i spajanje banke hrane iz Vojvodine i sa jednim važnim italijanskim preduzećem. Treća je obuka, odnosno rad sa ugostiteljskim školama u Beogradu i velikim lancima distribucije.

– Tu je, naravno, i uživanje. Želeli smo sistematski da uključimo 12 italijanskih restorana u Srbiji  koji će ponuditi meni osmišljen baš za ovu sedmicu – najavljuje ambasador, a prenosi Telegraf.

A kako italijansku kuhinju nije moguće zamisliti bez dobre šoljice kafe, tako je direktor italijanskog Instituta za kulturu, Roberto Činkota, istakao još par događaja, među kojima i tri izložbe, od kojih je jedna posvećena šoljicama kafe srpskog fotografa Nemanje Bogdanovića koji je obišao čitavu Italiju i uradio hiljade slika posvećene ovom napitku.

Tu je i umetnik Bojan Đorđević koji je napravio portrete Italijana uz pomoć taloga kafe, a očekuje nas i postavka aparata za kafu, od onih starih tradicionalnih do modernih aparata.

Itailjanski obrok je takođe nezamisliv i bez vina, pa su tako, kao i prošle godine, i ove organizovane serije degustacija, a u okviru sajma Vinska vizija Otvoreni Balkan biće izložena čak 52 italijanska preduzeća koja se bave proizvodnjom vina.

Autor: Telegraf