Film je nakon svetske premijere na Sarajevo Film Festivalu prikazan na festivalu u Kotbusu

Nikola Stojanović, reditelj filma Duhovi na mojim leđima dobitnik je posebne nagrade za najboljeg reditelja na 33. Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj, koji se smatra za jedan od najvećih festivala istočno-evropskog filma.

Foto: Prior PR/NZ

Film Duhovi na mojim leđima je nakon svetske premijere na Sarajevo Film Festivalu, i nedavne domaće premijere na filmskom festivalu Slobodna Zona, prikazan na festivalu u Kotbusu. U zvaničnoj selekciji kratkog filma, u konkurenciji sa 11 filmova, Stojanović je predstavio svoj film nemačkoj publici.

Velika mi je čast i jako sam srećan što sam dobio nagradu i to baš za režiju, u ovako oštroj i probranoj konkurenciji filmova. Kotbus je festival sa posvećenom publikom, koja na moje iznenađenje i radost ima ogromno interesovanje za kratki film, te je sala na našoj projekciji bila prepuna. Takođe, dopada mi se što publika ima otvoren stav prema različitim formama filma, na filmove se dolazi sa vinom ili pivom u ruci, i oseća se energija znatiželje za gledanjem i nečeg drugačijeg od mejnstrima - izjavio je Stojanović nakon vesti da je pobedio u konkurenciji za najboljeg reditelja.

Foto: Prior PR/NZ

Duhovi na mojim leđima prati tinejdžerku Saru koja putuje u mali provincijski grad da prisustvuje pomenu svoje bake. Inače mirno selo sada remeti izgradnja nove pruge. Dok se bori sa svojim strahovima, Sara pronalazi utočište u društvu jednog radnika sa gradilišta.

Glavnu ulogu u filmu tumači mlada Anita Ognjanović, film je podržao Filmski centar Srbije, dok je producent filma Non-Aligned Films.

IZVOR: YT / SlobodnaZona

Autor: redportal.rs