Mnoge bolnice ove svetitelje i lekare slave kao slavu svoje ustanove.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju svete Kozmu i Damjana, Vračeve, u narodu poznatije kao Svete Vrače, koji se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Iako u kalendar Srpske pravoslavne crkve (SPC) nisu upisani crvenim, već crnim podebljanim slovom, u pitanju je slava koja se praznuje u velikom broju domaćinstava u Srbiji.

Kozma i Damjan su braća poreklom iz Rima, kojima je Bog u mladosti dao dar da leče ljude. Ceo život posvetili su isceljivanju bolesnih, nikada ne uzevši od njih novac, zbog čega ih nazivaju i "Bezsrebrenici".

- Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć - zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata.

Među svojim pacijentima nisu pravili razliku po nacionalnosti i veri. Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da za njihov praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, a najviše treba da se čuvaju oni koji rade na velikim visinama.

Inače, pravoslavni kalendar je Svetom Kozmi i Damjanu posvetio dva dana u toku godine - 14. jul i 14. novembar.

Autor: Telegraf