Nikad nisu stigla do onih kojima su namenjena 💔

Pisma koje je britanska Kraljevska mornarica zaplenila pre nego što su stigla do francuskih mornara tokom Sedmogodišnjeg rata otvorena su po prvi put. Napisana1757 i 1758, poslata su posadi francuskog ratnog broda.Profesor Reno Morje, koji je otkrio pisma, rekao je da govore o univerzalnim ljudskim iskustvima.

Sedmogodišnji rat se vodio između Britanije i Francuske oko kontrole nad Severnom Amerikom i Indijom. Završeno se Pariskim ugovorom, koji je Velikoj Britaniji doneo značajnu prednost.

Profesor Morje, akademik sa Univerziteta u Kembridžu, otkrio je zbirku od 104 pisma u Nacionalnom arhivu i rekao da je bolno koliko su bila blizu svojih primalaca, a ipak nisu stigla do njih. Francuska poštanska uprava ih je predavala u više luka u Francuskoj, kako bi bila isporučena, ali nisu uspeli. Brod Galateju su Britanci zauzeli na putu od Bordoa do Kvebeka 1758. Saznavši da je brod u britanskim rukama, francuske vlasti su pisma prosledile Engleskoj, gde su predata mornarici i završila u skladištu. Zvaničnici britanskog Admiraliteta smatrali su da pisma nemaju vojni značaj.

Profesor Morje je kutiju otvorio iz radoznalosti i tako ih slučajno otkrio:

Shvatio sam da sam prva osoba koja je pročitala ove veoma lične poruke. Njihovi primaoci nisu dobili tu šansu. Iskustvo je bilo vrlo emotivno.

On je istražio posadu broda, kao i veze koje su oni imali sa ljudima koji su im pisali. Naveo je da su pisma izražavala univerzalna ljudska osećanja, nevezana za vreme i mesto kada su nastala.

Ona otkrivaju kako se nosimo sa velikim životnim izazovima. Kada smo odvojeni od voljenih zbog oklnosti koje su izvan naše kontrole, poput pandemije ili ratova, moramo da smislimo kako da ostanemo u kontaktu, brinemo o ljudima i sačuvamo volju za životom.

Među njima se našlo i pismo Mari Dubosk njenom mužu, prvom poručniku broda, Luju Šambrelanu. Ona mu piše:

Mogla bih da provedem noć pišući ti... Ja sam tvoja zauvek verna žena. Laku noć moj dragi prijatelju. Ponoć je. Mislim da je vreme da se odmorim.

Istraživači su saznali da nije znala gde joj je muž niti da su Britanci zarobili njegov brod. Nije primio njeno pismo i više se nisu sreli, a Dubosk je umrla sledeće godine u severnoj Francuskoj. Šambrelan se vratio u Francusku i ponovo se oženio 1761.

Autor: redportal.rs