Naučnici ponovo otkrili davno izumrlu vrstu sisara

Naučnici su ponovo otkrili davno izumrlu vrstu sisara koji ima bodlje kao jež, njušku mravojeda i stopala krtice. Životinja je snimljena u Kiklopskim planinama u Indoneziji, 60 godina nakon što je poslednji put viđena.

Atenboroova ehidna, nazvana po britanskom prirodnjaku Dejvidu Atenborou, snimljena je kamerom prvi put od 1961. tokom poslednjeg dana četvoronedeljne ekspedicije koju su predvodili naučnici Univerziteta Oksford u junu i julu.

Spuštajući se sa planina na kraju istraživanja, biolog Džejms Kempton je pronašao slike malog stvorenja koje hoda kroz šumske šikare.

- Bio je veliki osećaj euforije, ali i olakšanja što sam proveo toliko dugo na terenu bez nagrade do poslednjeg dana - rekao je on, opisujući trenutak kada je prvi put video snimak sa kolegama iz indonežanske grupe za zaštitu prirode Japenda.

- Vikao sam kolegama koje su još bile ostavljene i rekao 'našli smo ga!' Otrčao sam od svog stola u dnevnu sobu i zagrlio dečake - dodao je on.

Ehidne dele svoje ime sa grčkim mitološkim bićima. Opisani su kao stidljivi, noćni stanovnici koje je veoma teško pronaći.

- Razlog zašto izgledaju toliko drugačije od drugih sisara je taj što su članovi monotremesa, grupe koja polaže jaja koja se odvojila od ostatka stabla sisara pre oko 200 miliona godina - rekao je Kempton.

Ova vrsta je naučno zabeležena samo jednom, od strane holandskog botaničara 1961. godine. Različite vrste ehidne se nalaze širom Australije i nizijske Nove Gvineje.

Autor: redportal.rs