Nije ni sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kupuje vreme kako bi izbegao formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i otvoreno poručuje međunarodnoj zajednici da mu na kraj pameti nije da tako nešto uradi, saglasni su stručnjaci.

Kako ukazuju, činjenica da se nije ni sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom tokom njegovog boravka u Prištini samo je još jedan dokaz te tvrdnje.

Kurti se nije sastao s Lajčakom, ali je to u Prištini uradio glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi, posle čega je poslata poruka prištinske vlade da je Kosovo "posvećeno punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i međusobnom priznanju".

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir kaže da Kurti radi sve da izbegne ZSO i isposluje priznanje.

- Ima prećutnu podršku Zapada, što znači i Lajčaka. Kupovina vremena je ipak iznudica, jer kako vreme ide njegove šanse da ostvari ciljeve se smanjuju, pošto niko ne zna ko će pobediti na izborima u Americi i drugim državama EU. Trenutno ima bezrezervnu i nepodeljenu podršku, ali budućnost je otvorena i kosovski premijer bi mogao da bude neprijatno iznenađen - smatra Stanković.

Autor: Kurir.rs