Grad se svojevremeno nalazio na jako bitnoj trgovačkoj ruti ☝

Podno Šar planine, na području Kosova i Metohije leži nekadašnji carski grad Prizren, koji je u antičko doba nosio naziv Teranda.

Zahvaljujući otkrivenim arheološkim ostacima, utvrđeno je da su ljudi još u doba neolita naseljavali područje na kome se danas nalazi Prizren. Kasnije je tu postojao antički grad Teranda, dok su celokupno područje naseljavali pripadnici različitih plemena tokom istorije, među kojima su se posebno istakli Dardanci.

Tim područjem vladali i Rimljani i Vizantija, a kasnije i Osmanlije, o čemu svedoče otkriveni materijalni ostaci i arheološko nasleđe.

Carski grad Prizren

Neretko se uz Prizren vezuje i krilatica da je u pitanju carski grad, što se dovodi u vezu sa značajem koji je imao za srpsku srednjovekovnu državu na prvom mestu.

Zadužbina srpskog kralja MilutinaCrkva Bogorodice Ljeviške, ali i zadužbina srpskog cara Dušana Silnogmanastir Svetih Arhangela, udaljen tek par kilometara od grada, svedoci su značaja koji je Prizren imao za srpske vladare.

Zbog činjenice da je bio značajno trgovačko središte, te da su ga osvajali mnogi, Prizren je grad u kome se mogu videti i turski hamam, ali i islamske bogomolje, među kojima se posebno izdvaja Sinan-pašina džamija.

Foto: Pixabay.com/free use

Most kao jedan od simbol grada

I mada u Prizrenu postoje brojne građevine koje su nemi svedoci njegove duge i bogate istorije, protkane mnogim značajnim događajima, Dušanov most mnogi prepoznaju kao jedan od poznatijih simbola grada.

Most se nalazi pod zaštitom Centra za očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji iz Leposavića.

Uzvodno od manastirskog kompleksa Svetih Arhanđela nalazi se ovaj most, za čiju gradnju su korišćeni tesani i lomljeni kamen.

Foto: Wikipedia.org/Tobias Klenze

Zanimljive lokacije

Na jednom mestu nabrojati sve atrakcije Prizrena nije ni poželjno ni jednostavno, prosto zato što se grad neretko karakteriše kao pravi pravcati muzej na otvorenom. Tim pre što je, kako navodi Serbia.com, Prizren još u periodu srednjeg veka bio nazivan i Srpski Carigrad, što sasvim jasno ukazuje na značaj koji je imao na srpsku istoriju.

Ostaci nekadašnjih tvrđava Višegrad i Kaljaja, crkve Svetog Nikole i Svete Nedelje, ali i nekadašnja Sahat kula, te jedan od 3 najvećih hamama u našoj zemlji, tek su neke od atrakcija Prizrena.

Autor: Ona.rs/Redportal.rs