I zašto je ona promenila svet ☝🏻

Grešnik i svetac Kevina Birmingema je pomno istražena i opčinjavajuća priča o tome kako je Dostojevski napisao Zločin i kaznu, epsku storiju o ubistvu – i zašto je ona promenila svet 📖📕.

A sve počinje od senzacionalne priče o Pjeru Fransoi Lasenaru, zloglasnom ubici koji je očarao i razjario Pariz tridesetih godina devetnaestog veka, ovaploćujući ideale nihilizma, koji će postati filozofija tadašnjih ruskih revolucionara. Dostojevski je prema Lasenaru oblikovao Raskoljnikova na najdublje moguće načine, ali Birmingem pokazuje da je Dostojevski počeo da se stapa s Raskoljnikovom, a nikako nije želeo da njegov književni junak bude čudovište. Ne. Ubica će biti jeziv zato što je tako očajnički želeo da bude dobar čovek.

Roman Zločin i kazna pokrenuo je revoluciju umetničke misli i započeo najplodonosniju fazu karijere Dostojevskog. Grešnik i svetac sada nam pruža uzbudljive detalje, genezu i priču o tom trijumfu ☝🏻.

Kevin Bimingem je doktorirao na Harvardu gde predaje na odseku za Književnost i istoriju, a jedan je od instruktora kreativnog pisanja na ovom univerzitetu. Bavi se istorijom književnosti i književnom kritikom, dobio je i nagradu Truman Kapote za svoj rad u oblasti književne kritike. Pisao je za Harper’s, New York Times Book Review i Chronicle of Higher Education.

Autor: redportal.rs