Nesreća na Ibarskoj magistrali do danas ostala predmet teorija zavere 🚘

Na današnji dan 1964. godine u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali poginuo je Slobodan Penezić Krcun, predsednik Izvršnog veća Skupštine SR Srbije, odnosno srpski premijer.

Nesreća se dogodila u blizini Šopića kod Lazarevca. Krcun je sa saradnicima krenuo u rodno Užice na partijsku konferenciju, kada je došlo do nesreće. Zvanična istraga utvrdila je da je Krcunov automobil proklizao kroz blato nastalo tokom pljuska, usled čega je vozač izgubio kontrolu i udario u drvo.

Foto: Printscreen YouTube/Tamo gde smo bili

Prema svedočenjima Srđe Penezića, Krcunovog sina, njegovu majku Grozdanu pozvali su iz Maršalata na sastanak kod Tita. Kako je tada bio još dete, nije mu prepričala detalje razgovora sa Titom, ali se poverila Dobrici Ćosiću, a on je Srđi kasnije prepričao da joj je Tito tada rekao da je Krcuna ubio Aleksandar Ranković. S druge strane, Rankovićev sin Slobodan svedoči da su ga na dan Krcunove pogibije pozvali u kabinet direktora škole i da je pušten sa nastave da ide kući, a da je tako zatekao tužnog oca. Penezić i Ranković su još iz ratnih vremena bili nerazdvojni kao glavni nosioci OZNE, kasnije UDBE, tajne službe Titove Jugoslavije.

Danas je poznato da je Penezić, poslednjih godina života, dolazio u česte sukobe sa drugim komunističkim rukovodiocima, uključujući i samog Tita. Ovo je razlog zašto mnogi veruju da je upravo Broz bio umešan u Krcunovu smrt.

IZVOR: YT / Tamo gde smo bili

Autor: redportal.rs