Ujedinjene nacije izdale saopštenje navodeći da je situacija katastrofalna za decu u tom području.

Gotovo 4.000 dece poginulo je u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, saopštile su Ujedinjene nacije, upozoravajući da je situacija katastrofalna za decu u tom području. 😣

Više od 40 odsto poginulih u Gazi, posle gotovo četiri sedmice rata, bila su deca, saopštile su UN, navodeći da je 3.900 dece poginulo, dok se 1.250 vode kao nestala, za koje se pretpostavlja da su zatrpana ispod zgrada srušenih u bombardovanju. 💔

- Žene, deca i novorođenčad u Gazi nesrazmerno podnose teret mesec dana borbi na maloj teritoriji - navode agencije UN za podršku deci, ženama, zdravstvenim službama i palestinskim izbeglicama u zajedničkom saopštenju, preneo je Guardian.

U periodu od 2008. godine do septembra ove godine ukupno 859 dečaka i devojčica ubijeno je u vazdušnim napadima i borbama unutar Gaze, a tokom poslednjih 29 dana u proseku je ubijeno 130 mališana dnevno, navele su UN.

Istaknuto je da su među najugroženijima bebe rođene tokom rata. Procenjuje se da u Gazi ima 50.000 trudnica, a zbog toga što je 14 bolnica i 45 klinika zatvoreno, pojedine žene moraju da se porađaju u skloništima, u svojim kućama i na ulicama, navele su UN, prenosi Telegraf.

Upozorava se da su i porodilje u bolnicama u opasnosti zbog toga što ponestaju zalihe, a sanitarni uslovi se pogoršavaju. UN su upozorile da je ugroženo i 130 prevremeno rođenih beba u inkubatorima.

Autor: Telegraf