Što je više gledate, bizarnije postaje 😲

Neke slike postaju toliko popularne, da zaboravimo da su slike. Svakodnevno ihviđamo na šoljama, posterima, čestitkama. Pravi primer za to je čuveni Poljubac💋 Gustava Klimta. Zbog njene popularnosti, potpuno se izgubio kontekst u kome jeslika nastala.

Sada se pojavio film koji pokušava da sliku posmatra iz novog ugla. Film je poslednji u serijalu Izložba na ekranu i savršeno kombinuje priče o delovima slike, Muzeju Belvedere u kome se slika nalazi sa kritičkim pogledima kustosa i naučnika.🤓

Ivan Ristić, kustos Muzeja Leopold u Beču kaže: 

Slika ovekovečuje određeni čin. Ali, ko ovde šta zaista želi? Kakva je sudbina ove ljubavi? Ako je ovo uopšte ljubav...

Scena je zaista čudna. Na prvi pogled deluje romantično i idilično, ali što je dužeposmatramo, to mračnija postaje. Predmet slike su dve figure optočene u zlatu. Muška figura drži žensku oko vrata i ljubi je u obraz, dok je njegovo lice nevidljivo posmatraču. Oči ženske figure su zatvorne i ona ima začuđujuće prazan izraz lica. Jedna njena ruka je prebačena oko njegovog vrata, dok se druga ukršta sa rukom kojom je on drži njen vrat. Figure se nalaze na livadi punoj cveća🌸 koja je na ivici litice koja vodi u ambis. 

Stefani Auer, kustos Muzeja Belvedere ukazuje na to da je muško telo ukrašenokvadratima🟨, dok ženskim preovladavaju krugovi🟡. To predstavlja klasično razdvajanje muške i ženske forme. Samim tim, otvaraju se mnoga polja tumačenja.

Postoji nešto dominantno i nasilno u muškoj figuri, u načinu na koji grli žensku figuru, a istovremeno nešto očajničko u ženskoj. Da li je ona u nesvesti ili je oči zatvorila zbog zadovoljstva? Da li ona grli muškarca ili pokušava da ga se otrese? Jedno od tumačenja je da slika predstavlja mitsku priču o Arijadni i Dionisu, drugo da slika predstavlja Klimta i njegovu muzu Emili Floge. Emili je bila jedina njegova stalna partnerka, sama uspešna modna dizajnerka. Slikar joj je testamentom ostavio pola svoga bogatstva, iako nikad nisu bili venčani. 💍

Verovatno nikad nećemo saznati šta slika predstavlja, ali jedno je sigurno: jošdugo ćemo je viđati na suvenirima.

Autor: redportal.rs