Svedočanstva o onima kojih više nema 😥

Rat u Izraelu i situacija u Gazi postaju sve ozbiljniji iz dana u dan. Svakodnevnoslušamo i čitamo o brojkama i ubijenima, ali retko kada nailazimo na priče otome ko su zapravo bili ljudi koji su u napadima nastradali. Mi vam donosimopriče o nekima od njih.

DEČAKS obzirom na probleme u snabdevanju električnom energijom u Pojasu Gaze, Jusof i njegovi brat i sestra imali su poprilično sreće. Njihov otac, Mohamed Abu Musa,radiograf u bolnici Naser u gradu Kan Iounis, postavio je solarne panele u njihovoj kući, tako da su deca mogla da gledaju svoje omiljene crtane filmove na TV-u. 15. oktobra su se smestili ispred TV-a. Tada je njihov dom pogođen.
Mohamed je radio 24-časovnu smenu u bolnici kada je njegova supruga Ravan ušla,vrišteći u potrazi za njihovim najmlađim sinom. Ona je uspela da pronađestarijeg sina Hameda, dok su spasilačke ekipe pomogle da izvuku devojčicu Žiri iz ruševina. Žiri je zadobila povrede glave, ali njeni roditelji kažu da se oporavlja.
Snimak na kojem se vidi kako Ravan u bolnici traži svog "zgodnog i kovrdžavogsina" široko je kružio društvenim mrežama. Ali Mohamed će kasnijepronaći telo svog sina u bolničkoj mrtvačnici:

Jusofa sam poslednji put video živog kada je potrčao da me zagrli na pragu naše kuće, neposredno pre nego što sam otišao na posao. Poljubio me je i oprostio se nakon što sam mu dao keks i banane. Želeo je da bude doktor, možda zato što je uvek posmatrao kada idem u bolnicu na posao.

LEKAR
Uveče 15. oktobra, dr Sadamu je bio potreban odmor. 47-godišnji hirurg nije napustiobolnicu al-Šifa, u gradu Gaza, više od nedelju dana. Rekao je svojim kolegamada ide kući da se odmori. Nekoliko sati kasnije ubijen je u napadu. Njegov kolegadr Adnan Alburš je izjavio:

Ovaj miran, zabavan i dobrodušan čovek vratio se u bolnicu sledećeg jutra, ali kao beživotno telo.

Dr Alburš, koji je poznavao hirurga više od 20 godina, dodao je da je njegovpokojni kolega dobio nadimak nemilosrdni hirurg od strane kolega zbognjegove posvećenosti poslu. Veteran operacione sale, dr Sadam je bio poznat ikao odličan mentor mlađim lekarima.  Dr Ahmed El Mokalalati, šef odeljenja plastične hirurgije u bolnici al-Šifa je dodao:

Ako bi se bilo koji od lekara suočio sa bilo kakvim poteškoćama, znali su da je doktor Sadam taj koji će to rešiti. Njegova smrt je ogroman gubitak ne samo za ovu bolnicu već i za medicinsku profesiju.

NEVESTA
U poslednjem razgovoru sa svojim verenikom Khaledom al-Masrijem, Lurin je reklada je iscrpljena od selidbe sa mesta na mesto u potrazi za utočištem. Ova30-godišnjakinja je upravo stigla u izbeglički kamp Nusairat, u centru pojasa Gaze,da ostane kod svoje tetke. Lurin je preživela dva napada, uključujući jedan od16. oktobra koji je sravnio zgradu u kojoj je živela sa roditeljima u gradu Gaza.
Lurin i Kaled su par puta odlagali venčanje zbog nestabilne situacije u Gazi. Planiralisu da se konačno venčaju u decembru i presele na Kipar. Njen verenik kaže:

Rekla mi je da će se istuširati, pomoliti i odmoriti. Molila se u sobi kada je pogođena kuća u kojoj se nalazila. Ubijena je dok se molila. Sada se zauvek odmara. Nekada je nosila belu haljinu, ali sada nosi beli pokrov.

Autor: redportal.rs