Reka ljudi se oprostila od predsednika Skupštine APV

Predsednik Skupštine APV i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor sahranjen je danas na Bajskom groblju u Subotici. Do večne kuće ispratili su ga i predsednik Vučić, kao i mađarski premijer Orban.

Brojni visoki zvaničnici kao i poštovaoci Ištvana Pastora, preminulog 30. oktobra usled teške bolesti, ispunili su danas salu Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu, da na komemorativnom skupu odaju počast dugogodišnjem predsedniku ovog doma kojim je predsedavao u nizu od tri mandata , vodeći uporedo i najuticajniju stranku svojih sunarodnika u Srbiji, Savez vojvođanskih Mađara.

U prisustvu članova porodice Pastor, predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Vladimira Orlića, ministara u Vladi Republike Srbije Miloša Vučevića, Maje Gojković, Gorana Vesića i drugih, te članova Pokrajinske vlade, poslanika republičke i  pokrajinske Skupštine, predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, ambasadora Mađarske Jožef Mađara, Ljubomira Aleksova, predstavnika Srba u mađarskom parlamentu i brojnih poštovalaca, od Pastora se dirljivim rečima oprostio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Veliki broj građana okupio se na groblju kako bi Pastora ispratili na večni počinak. Na ispraćaj  lidera Saveza vojvođanskih Mađara došao je veliki broj ministara iz Vlade Srbije, među kojima Miloš Vučević, Tomislav Momirović i Ivica Dačić. Na groblje su stigli i predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, Vladimir Orlić, kao i Đorđe Milićević. Na ispraćaj je došao i Milorad Dodik. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na sahranu Ištvana Pastora u društvu mađarskog premijera Viktora Orbana. Tom prilikom je rekao:

Odlučio sam da ne čitam govor, jer u njemu ne piše ono kroz šta smo prolazili poslednjih meseci, kakve smo reči razmenjivali i o čemu smo govorili. Ištvan Pastor je istorijska ličnost i biće zapisano njegovo ime ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima.
pročitajte još

PREMINUO IŠTVAN PASTOR

Autor: pink.rs