Vernici se danas mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih 🙏

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju jedan od četiri najveća praznika posvećena mrtvima - Mitrovske zadušnice, koje padaju uoči dana Svetog velikomučenika Dimitrija, a zovu se i zatvorene zadušnice. 🕯

Na Zadušnice se u crkvama služi liturgija i parastos na kom sveštenik vinom preliva žito, a ljudi posle službe odlaze da obiđu grobove svojih najbližih. Tamo pale sveće, a sveštenici obavljaju i pojedinačne parastose i čitaju molitve za umrle.

Ukoliko nije moguće otići na grob pokojnika, pomen im se služi u crkvi.

Vernici se, prema učenju crkve, na taj praznik mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju. 🙏

Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu, kada se održavaju bogosluženja posvećena preminulima jer je Hrist dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, taj dan proveo u grobu.

U crkvi se na taj dan pominju i reči jednog od najvećih hrišćanskih bogoslova Svetog Jovana Zlatoustog.

Običaj vernika u mnogim mestima je da na taj praznik iznose hranu na groblja.

Hrana se deli sa ljudima koji posećuju grob, uz pominjanje za spas duše pokojnika. Običaj je i da sveštenik drži opelo upokojenima, a tada ukućani uzimaju po koje zrno i bacaju ga na zemlju uz reči: Večnaja pamjat, laka mu zemlja.

Na groblje se nosi samo onoliko sveća koliko se pokojnih pominje, kako piše Telegraf.rs.

Autor: Telegraf.rs / Redportal.rs