Bajićev film govori o velikoj akciji spasavanja savezničkih pilota 1944. godine

U prve dve nedelje bioskopskog prikazivanja filma Heroji Halijarda, ostvarenje u režiji RadoÅ”a Bajića videlo je 40 hiljada ljudi.  

Bajićev film govori o velikoj akciji spasavanja savezničkih pilota 1944. godine na tlu Srbije, dok se u  pozadini ovog istorijskog događaja odvija priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. 

Foto: CONTRAST STUDIOS/CONTRAST STUDIOS

Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima, a Ilija, najmlađi muÅ”ki naslednik, koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane.

U filmu igraju Žarko LauÅ”ević, Petar Božović, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, Stiven Viljem Mur, Čubrilo Čupić, Nina NeÅ”ković i brojni drugi.

Film je ponos čitave Srbije, a pogotovo njenih zapadnih krajeva i sela Pranjani. Raduje me njegov uspeh bez obzira na to Å”to ima protivnika, ne samo filma već onih koji ne žele da se zna za ovaj podvig srpskog naroda - rekao je reditelj filma RadoÅ” Bajić.

Kako kaže, u tom teÅ”kom času niko nije gledao na boju kože, veru i naciju, već da su svi saveznički piloti spaseni.

NaÅ” narod je rizikovao svoju glavu, svoj život da bi nahranio i napojio tudjine, čuvao ih, skrivao i vratio njihovim porodicama, udeljnim hiljdama kilometara. Takav podvig zaslužuje da ostane ovekovečen na ovom filmu - zaključio je Bajić.

Film Heroji Halijarda biće u novembru i decembru premijerno prikazan i na američkom tlu.

Autor: Tanjug