Pesak iz Sahare isprljao automobile

Već danima nad Srbijom preovladava aktivnost ciklona, a takva sinoptička situcija uslovljavala je da pada prljava kiša.

Srbija se nalazi u prednjem i toplom sektoru ciklona, zbog čega preovladavju veoma izražena južna visinska strujanja, prenosi Telegraf.

Sa strujanjem sa severa Afrike, do našeg područja ne dolazi samo veoma topla vazdušna masa, koja je prethodnih dana uslovljavala temperature i do 32°C, već i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Dakle, položaj ciklona je takav da vetar koji je podigao pesak iz Sahare visoko u atmosferu, uslovio da južnim strujanjem te čestice preko Mediterana stignu do Srbije i našeg područja.

Kako je prethodnih dana u pojedinim predelima bilo padavina, padala je prljava kiša, a padala je i tokom prethodne noći kako u Srbiji, tako i u Beogradu i to sve do jutra.

Ova pojava najvidljivija je na vozilima i to po prestanku padavina.

Naša preporuka da svoja vozila ne perete ni u narednom peridou, jer će Srbija i dalje biti pot uticajem ciklona i južnog strujanja, uz dolazak čestica pustinjskog peska iz Sahare.

Srbija će već u petak biti pod uticajem veoma snažnog ciklona, uz jake južne vetrove, a ponovo će padati i prljava kiša.

Ovakva sinoptička situacija manje-više zadržaće se do kraja oktobra.

Iako retka, nije neuobičajena za naše područje, naročito tokom proleća, jeseni i zime, a nastaje kada se centar ciklona nađe zapadnije od našeg područja, ali pesak neretko može stići i neki drugim putem, u zavisnosti od aktuelnog strujanja vazduha.

Da bi se atmosfera nad nama pročistila od čestica peska iz Sahare biće potreban prodor jakog zahlađenja i hladnog fronta sa veoma izraženim severnim strujanjem, a takve situacije za sada nema na vidiku.

Ono što je siguirno da će perionice imati pune ruke posla nakon padanja kiše sa česticama peska iz Sahare.

Autor: telegraf-.rs