Sukob utiče i na tehnološke gigante

Kompanija Gugl privremeno je onemogućila saobraćaj uživo na svojim aplikacijama u Izraelu, potvrdila je tehnološka kompanija.

- Kao što smo ranije radili u konfliktnim situacijama i kao odgovor na situaciju koja se razvija u regionu, privremeno smo onemogućili mogućnost da vidimo uslove u saobraćaju uživo i informacije o prometu zbog bezbednosti lokalnih zajednica - rekao je portparol Gugl mapas.

Portparol Gugla je rekao da je kompanija konsultovala nekoliko izvora među kojima su regionalne i lokalne vlasti da bi napravile procenu.

Međutim, Gugl nije rekao da li će alati biti onemogućeni u Izraelu, Gazi ili istovremeno. Takođe nije navedeno da li je akcija bila na zahtev izraelskih odbrambenih snaga. CNN nije uspeo da dobije odgovore na ta pitanja. 📍

Podsetimo, Gugl je napravio sličan potez prošle godine nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, preneo je Rojters. U Ukrajini je Gugl privremeno onemogućio podatke o vozilima u realnom vremenu.

Iz Gugla su dodali da će „svako ko uključi navigaciju do određenog mesta dobijati rute i ETA koji uzimaju u obzir trenutne saobraćajne uslove".

Gugl je kupio izraelski servis za mapiranje Waze 2013. i spojio oba tima proizvoda 2022. godine. ⚠

Autor: Blic.rs