Analitičari očekuju porast cena 😯

Prema infografici agencije Piksel, koja je analizirala kretanje cena poljoprivrednih prehrambenih proizvoda na svetskim berzama u poslednjih godinu dana, najviše je porasla cena šećera i to 46,3%, prneosi blic.rs.

Slede kakao s 45,9%, krompir je skuplji za 11,9% i losos za 10,2%. 😮

Ostali proizvodi su u proteklih 365 dana doživeli pad cena i to uglavnom zato što su u periodu pre toga imali nerealno visoki rast. Tako je cena pšenice smanjena za 37,2% suncokretovog ulja 34,9%, a kafe za 32,1%. 😊

Cena kukuruza na svetskim berzama je pala za godinu dana 28,6%, govedine 15,4%, piletine za 13,6% a soje, pirična, mleka i čaja za nešto manje od 10%.

Kineska kupovina američke i francuske pšenice pruža važnu podršku globalnom tržištu žitarica.

Analitičari očekuju da će energetska kriza, politička nestabilnost na istoku Evrope kao i na Bliskom istoku, uz klimatske promene, i dalje pritiskati cene agrarnih proizvoda prema gore.

Želite da vam Blic Biznis donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera.

Autor: blic.rs