Razgovor bio težak, ali lakih tema za nas tu ni nema

Predsednik je gostujući na Pinku rekao:

Razume se sve oko Kosova i Metohije je za nas izuzetno teško. Ljudi misle da je sve ovo samo zbog Banjske, ali nije. To je samo taktički bilo užasno za nas i nose određene posledice, ali u strateškom smislu, njihov jedini cilj je da mi priznamo Kosovo

Veruje da će uspeti da pronađu neki izlaz i da Srbija nastavi da gura dobrim putem i da čini velike uspehe u svojoj ekonomiji i izgradnji infrastrukture i poboljšanju zdravstvenih usluga, a da se sačuva srž nacionalne politike i interesa.

Oni imaju svoju politiku, oni kažu šta je njihovo viđenje, nema tu neke filozifije, oni imaju svoje zaključke i za njih je Kosovo nezavisna država. Neće SAD ni Nemačka promeniti svoj stav, naprotiv. Oni će dati sve od sebe da pokažu kako ne greše, a da je naše da se borimo i da pokažemo da smo u pravu...U četvrtak i petak idemo u Brisel, biće borba, i daćemo sve od sebe da se izborimo.

O Kini kaže:

To su za nas izuzetno važni sporazumi, moramo da razmišljamo o investicijama, kao i o svemu drugom...Neki nikada ništa nisu mogli da urade sa Kinom, dok smo mi povećali izvoz u Kinu za 185 puta. Dodaje da smatra da je ovo neka vrsta istorijskih sporazuma koji će doneti mnogo blagodati Srbiji...Kod nas svaka tema traje dan ili dva, osim Jovanjice gde su tri godine lagali. Mi smo mnogo godina imali problema sa Smederevom, a dolaskom predsednika Sija u Srbiju mi smo taj problem rešili. Čak 5000 porodica ima siguran hleb. To je ogromna stvar. Imali smo milijardu i 200 hiljada dugove Bora, pa smo našli kompaniju koja je rešila to, i verujem da će naredne godine postati prvi proizvođač bakra u Evropi. To su velike kineske kompanije, i to nam je mnogo značilo.

Autor: pink.rs