Hamas tvrdi da Izrael nije želeo da primi taoce😲

O oslobođenju izraelskih vojnika koji su držani kao taoci u Pojasu Gaze može se pregovarati tek nakon rata, rekao je portparol Hamasa Osama Hamdan :

O ovom pitanju se neće razgovarati do okončanja izraelske agresije na pojas Gaze i na palestinski narod uopšte.

Hamas želi da postigne oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Po pitanju civilnih talaca, koje je Hamdan opisao kao "goste", Hamas je u kontaktu sa nekoliko zemalja, uključujući Egipat, Katar, Tursku, Kinu i Rusiju. On je istakao da je u interesu Hamasa je da se oteti vrate u svoje zemlje. Ali, to zavisi od bezbednosnih okolnosti.

Hamas takođe tvrdi da je nameravao da oslobodi još talaca iz humanitarnih razloga, ali da je Izrael odbio da ih primi. Abu Ubaida, portparol brigade Iz el-Deen al-Kasam, naveo je u saopštenju da su oni juče obavestili Katar o svojoj nameri da oslobode taoce. Do sada nije bilo reakcije Izraela i Katara na ovu tvrdnju.

Kao odgovor na ove tvrdnje Hamasa, Izrael je jutros napao džamiju u blizini izbegličkog kampa u Dženinu.

Izraelska vojska potvrdila je ranije da je rano jutros po lokalnom vremenu pokrenula vazdušni napad na džamiju u Dženinu, kako bi osujetila neposredni teroristički napad.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga, potpukovnik Džonatan Konrikus, izjavio je za Si-En-En da izraelska vojska dobila obaveštajne podatke koji sugerišu da postoji rizik od neposrednog napada zajedničkog odreda Hamasa i Islamskog džihada, koji se priprema u podzemnom komandnom centru ispod džamije Al-Ansar.

Autor: redportal.rs