Neobični dragulj je putovao kroz tri kontinenta

Dijamant Nasak (ili Našik), takođe poznat kao dijamant Oko idola, spada u grupu velikih dragulja, i vredi 43,38 karata (8,676 g) koji je bio deo većeg dijamanta od 89 karata.

Pronađen je u 15. veku u rudnicima Golkonda u Кoluru, regionu Andhra Pradeš u Indiji, i dugo je bio ukras u hramu Trimbakešvar Šiva, u blizini Našika (država Maharaštra).

Ipak, nije dugo trebalo da se sudbina ovog dragog kamena promeni. Naime, 1817. godine Britanska istočnoindijska kompanija je ušla u rat sa carstvom Marata, tako da je dijamant završio u rukama Britanaca. Dragi kamen je ubrzo prodat poznatoj draguljarnici Rundell and Bridge za tadašnjih 3.000 funti (što bi iznosilo oko 270.000 evra u današnjem novcu). Britanski draguljari su onda dodatno izbrusili dijamant, da bi ga postavili u dršku mača prvog markiza od Vestminstera.

Dragi kamen je prodat poznatom pariskom zlataru Džordžu Mobozinu 1927. godine, koji je u tom trenutku živeo u SAD, tako da je Oko idola tako videlo i Ameriku. Zanimljivo je da je ova prodaja bila oslobođena od poreza jer su američke vlasti ovaj dragulj videli kao umetničko delo, a ne nakit. Time je dodatno dobio na publicitetu, a do 1930. je redovno uvrštavan u najvrednija 24 dijamanta na svetu.

U ovom periodu dijamant je jedna ista grupa pljačkaša pokušala da ukrade dva puta, a zanimljivo je da je poslat u Njujork u oktobru 1930, da bi posle nekoliko nedelja doživeo čuveni Crveni četvrtak i potpuni slom berze koji je doveo do svetske krize i Velike depresije.

Mobozin se vratio u Francusku, ali se za dijamant jako zaintresovao poznati draguljar iz SAD Hari Vinston, koji ga je na kraju i kupio 1940. godine u Parizu, Francuska, da bi izvršio dodatno brušenje koje je i dovelo Oko idola do sadašnje gotovo besprekorne vrednosti i smaragdnog oblika.

Foto: en.wikipedia.org/NZ

Trenutno se dijamant čuva u privatnom muzeju u Libanu, iako postoje pozivi za njegovo vraćanje i restauraciju u indijski hram.

Autor: redportal.rs