SAD su od početka 2023. godine počele da iz sopstvenih zaliha municije u Ukrajinu šalju artiljerijske granate kalibra 155 mm

Pentagon planira da pošalje desetine hiljada artiljerijskih granata kalibra 155 u Izrael koji su ranije bili namenjeni Ukrajini.

Izraelske odbrambene snage (IDF) i izraelsko ministarstvo odbrane rekli su svojim američkim kolegama da su im hitno potrebne artiljerijske granate kako bi se pripremile za kopnenu invaziju na Gazu i potencijalnu eskalaciju rata sa Hezbolahom, saopštili su izraelski zvaničnici.

SAD su od početka 2023. godine počele da iz sopstvenih zaliha municije, koja se po prethodnom dogovoru čuva u Izraelu, u Ukrajinu šalju artiljerijske granate kalibra 155 mm.

Američki mediji, pozivajući se na izraelske bezbednosne službe, tvrde da je tada izraelska vojska, vođena vojnim bezbednosnim procenama, ukazala tadašnjem izraelskom premijeru Jairu Lapidu i tadašnjem ministru odbrane Beniju Gancu da je u tom trenutku bilo nema scenarija po kome će Izraelu biti potrebna hitna nabavka granata.

Prava prekretnica dogodila se 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael nakon najkrvavijih sukoba na tom području, mrtvih i povređenih u hiljadama, a od tog dana izraelske odbrambene snage ne prestaju da bombarduju pojas Gaze kojima su prekinuli snabdevanje vodom, strujom, hranom, lekovima i gorivom.

Na pitanje kada bi izraelska vojska mogla da pokrene kopnenu ofanzivu na pojas Gaze, a s obzirom na procene brojnih stručnjaka da bi borbe u gusto naseljenoj Gazi, prožetoj Hamasovim tunelskim mrežama, mogle da potraju mesecima, on ističe da Izrael ima potrebno mnogo oružja, svakako ono što je Ukrajina trebalo da dobije za potrebe odbrane od ruskih napada.

To opet implicira da bi Rusi, kada je reč o ukrajinsko-ruskom ratu, mogli praktično da produže rat, a samim tim i sačekaju da se nabavka stranog naoružanja za potrebe ukrajinske vojske svede na minimum. Tu Moskva i Putin verovatno vide svoju šansu da slome ukrajinski otpor, smatraju neki od svetskih analitičara.

Autor: redportal.rs