Von der Lajen istakla da ne samo Izrael, već i palestinski narod pati od terora Hamasa

Evropa i Sjedinjene Države imaju viziju modernog sveta u kome su demokratija, sloboda, bezbednost, prilike, obrazovanje i blagostanje univerzalne vrednosti i imaju dužnost da zajedno oblikuju tu budućnost, saopštila je kasno sinoć Evropska komisija po evropskom vremenu. Predsednica Ursula fon der Lajen u obraćanju na Hadson institutu u Vašingtonu.

Međutim, prema njenim rečima, događaji proteklih nedelja na Bliskom istoku i poslednjih godina u istočnoj Evropi pokazuju da je borba za ove univerzalne vrednosti sve oštrija nego ikada ranije.

- Naše demokratije su pod stalnim i sistemskim napadom onih koji mrze slobodu jer ugrožava njihovu vlast. Više od 600 dana naši prijatelji u Ukrajini se bore i umiru za svoju slobodu protiv ruske agresije i sada je Izrael pretrpeo najgori teroristički napad u svojoj istoriji i najgore masovno ubistvo Jevreja od Holokausta. Ove dve krize, koliko god bile različite, pozivaju Evropu i Ameriku da zauzmu stav i stanu zajedno. Vladimir Putin želi da zbriše Ukrajinu sa mape. Hamas, podržan od Irana, želi da zbriše Izrael sa mape. Moramo da zaštitimo demokratije - naglasila je Fon der Lajen.

Prema njenim rečima, kako javlja dopisnik MIA iz Brisela, teroristička organizacija Hamas, podržana od "svojih prijatelja u Teheranu", nikada neće prestati da sledi svoj eksplicitni cilj iskorenjivanja jevrejskog stanovništva iz Svete zemlje.

- Dakle, Izrael ima pravo da se brani u skladu sa humanitarnim pravom. I pred ovim užasom, postoji samo jedan mogući odgovor demokratskih nacija poput nas – mi stojimo iza Izraela... To je najmanje što možemo da učinimo za narod Izraela, kao branioca slobodnog sveta, gde mržnja, teroru i antisemitizmu nema mesta - dodala je predsednica EK.

Von der Lajen je istakla da ne samo Izrael, već i palestinski narod pati od terora Hamasa, dodajući da nema kontradiktornosti u solidarnosti sa Izraelom i zadovoljavanju humanitarnih potreba Palestinaca.

- Rizik od regionalnog prelivanja sukoba je stvaran. Hamas se nadao da će postići upravo to, što bi moglo poremetiti nedavno i istorijsko približavanje Izraela i njegovih arapskih suseda. Samo normalizacija odnosa može ponuditi mir, prosperitet i integraciju problematičnom regionu - rekla je Von der Lajen.

Ona je ocenila da, iako su prednosti stabilnosti na Bliskom istoku očigledne, ima onih koji žele više nasilja, poput Hamasovog pokrovitelja Irana i njegovog "vojnog klijenta" – Rusije, koji to budno posmatra.

- Rusija i Hamas su slični. Njihova suština je ista. Oni namerno traže nevine civile, uključujući bebe i decu, da ubiju i uzmu taoce. Ovo je varvarski način borbe i ako se ne obuzda, ova zaraza ima potencijal da se proširi, iz Evrope, preko Bliskog istoka i u Indo-Pacifik. Odlučnost Zapada svakodnevno testiraju oni koji traže bilo kakvu slabost. Svaki uspeh koji ostvare inspirisaće više nasilja u cilju rušenja postojećeg poretka. Red za čije je stvaranje i održavanje žrtvovano toliko života na našim kontinentima - rekla je Fon der Lajen.

Prema njenim rečima, eskalacija, međutim, nije neizbežna i nestabilnost se može ograničiti kroz dijalog između Izraela i njegovih suseda, koji može i mora da se nastavi.

- Ovo vreme rata mora biti i vreme beskompromisne diplomatije. To je zajednički američki i evropski interes. Težnja za svetom u kome preovladava sloboda je naša zajednička sudbina - rekla je Fon der Lajen.

Stoga, upravo motivisane ovim interesom, dodala je ona, SAD i Evropa moraju ubrzati put Ukrajine ka pobedi, izbaviti, spasiti živote, okončati ovaj sukob i pomoći u obnavljanju Ukrajine, čiji će vojnici biti ponosni branioci u NATO.

Prema Fon der Lajen, ruski predsednik je napravio strateške greške verujući da će za nekoliko dana osvojiti Kijev, da će Evropa biti kolebljiva i neodlučna i da će moći da ucenjuje evropske zemlje energijom.

- Ali zahvaljujući našim prijateljima u SAD i Norveškoj, uspeli smo da diverzifikujemo i oslobodimo se zavisnosti od ruskog gasa u rekordnom roku. Tako smo doveli svoju kuću u red i stali čvrsto i ujedinjeni protiv Putina. Zbog toga smo mogli da idemo dalje. I jedno je jasno, da autokrate razumeju samo jedan jezik, a to je jezik snage i jezik jedinstva - zaključila je predsednica Evropske komisije.

Prema njenim rečima, svako rešenje sukoba u Ukrajini mora da bude trajno i da vodi pravednom i trajnom miru, za šta su Kijevu potrebne dugoročne bezbednosne garancije.

- Ukrajina sanja da bude u Evropi i u NATO, jer zna za šta se zalažu. NATO i Evropska unija se zalažu za bezbednost, slobodu i prosperitet. Ako želimo da Ukrajina pobedi, ako želimo da Ukrajina ustane iz pepela ovog rata, moramo ulagati u budućnost Ukrajine - rekla je Von der Lajen i dodala da EU misli upravo na takvu investiciju kada kaže da će biti sa Ukrajinom kao dok Ono što je potrebno.

Prema njenim rečima, od presudnog je značaja da SAD obnove finansijsku i vojnu podršku Kijevu i da zajedno sa EU učine pravu stvar za Ukrajinu.

- Narod Ukrajine je spreman da gine za naše zajedničke vrednosti. Oni to rade više od 600 dana. Zajedno podstičemo njihov otpor. A ovo je transatlantsko partnerstvo u svom najboljem izdanju. Partnerstvo za slobodu, mir i prosperitet. Partnerstvo za zajedničke vrednosti. Verujem da je još jednom dužnost Evrope i Sjedinjenih Država da pomognu u oblikovanju istorije budućnosti - zaključila je Fon der Lajen u govoru na Hadson institutu.

Autor: redportal.rs