Prema SZO, minimalna potreba za osnovne potrebe iznosi dnevno 100 litara vode po osobi

Voda za osnovne potrebe u Gazi je opasno niska i to nakon što je Izrael pokrenuo "potpunu opsadu" teritorije od 7. oktobra. Izrael je zabranio ulazak vode, hrane i struje u Pojas Gaze.

Prema SZO, minimalna potreba za osnovne potrebe iznosi dnevno sto litara vode po osobi, pre blokade stanovnici Gaze su imali 84 litre na raspolaganju, a prema proceni sada imaju tek 3 litra.

Julija Touma, iz UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, UNRVA, kaže da je Gaza "postala paklena rupa" u poslednjih nekoliko sedmica.

Govoreći za BBC, pozvala je na ukidanje opsade Gaze jer su civilima hitno potrebne humanitarne zalihe.

- Vreme ističe. Prošla su skoro dve sedmice. Dve vrlo duge sedmice UNRVA nije bila u mogućnosti uneti nikakve zalihe u Gazu - rekla je.

Touma je dodala da sat otkucava i da ne zna kada će se otvoriti granični prelaz Rafah.

Na pitanje što će se učiniti kako bi se osiguralo da pomoć ne padne u ruke Hamasa, rekla je da UNRVA ima "stroge sisteme nadzora i nadzora", jer 13.000 osoblja organizacije daje pomoć samo ljudima kojima je potrebna - "mi" ovo radim decenijama”.

UN i dobrotvorne organizacije spremne su na jedinoj granici Egipta s Gazom, nadajući se da će obećano ponovno otvaranje omogućiti prve pošiljke pomoći civilima.

Dogovor koji su SAD i Egipat sklopili početkom ove sedmice dopušta prelaz oko 20 kamiona, ali UN kaže da će biti potrebno mnogo, mnogo više.

Gledajući satelitske snimke, moguće je videti da je u četvrtak na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafah čekalo više od 50 kamiona.

Autor: redportal.rs