Zavirite u svet društvenih igara 🧐

Cerska bitka se vodila između Austrougarske i Srbije avgusta 1914. godine, a  srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu. Pesmu Marš na Drinu je komponovao srpski kompozitor Stanislav Binički ubrzo posle bitke, a 1964. je snimljen i jugoslovenski ratni film sa istim imenom, koji se bavio pobedom srpske vojske na Ceru.

Sada je pred ljubiteljima istorije i izvanredna društvena igra Marš na Drinu, u izdanju Lagune, koja je smeštena u period Prvog svetskog rata na Balkanskom poluostrvu. Igra vam omogućava da preuzmete ulogu Centralnih silaAustrougarske, Nemačke i Bugarske, koje pokušavaju da okupiraju gradove u Kraljevini Srbiji – ili srpskih trupa koje se trude da odbrane svoju teritoriju i oslobode je.

Foto: Ustupljene fotografije

Leto 1914. godine, svet je spreman za rat. Centralne sile očekuju opšti sukob sa silama Antante. Plan Austrougarske i Nemačke je da, pre nego što odmere snage sa Rusijom, Francuskom i Velikom Britanijom, eliminišu pretnju na Balkanu – Kraljevinu Srbiju. Da li će uspeti, zavisi od vas. Sudbina Srbije, samim tim i sveta, nalazi se u vašim rukama...

Svaka strana ima četiri različite vrste jedinica i koristi strategiju, mehaniku vojnih kapaciteta i specijalne sposobnosti generala kako bi ostvarila svoje ciljeve. Osim uzbudljive dinamike, igra donosi istorijski kontekst i omogućava igračima da dublje razumeju ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu.

Foto: Ustupljene fotografije

◾Tip igre: Ratna strateška igra

◾Mehanike igre: Kontrola teritorije, taktička borba, korišćenje vojnih kapaciteta

◾Uzrast: 14+

◾Trajanje partije: 120–180 min.

◾Broj igrača: 2–4

◾Kompleksnost: Srednje teška (2,4/5)

Osim uzbudljive dinamike, Marš na Drinu donosi inovativnu mehaniku koja koristi kalendar kao sistem evidencije poteza koji vam pruža istorijski kontekst. Svaki potez vam donosi nove istorijske uvide, čineći igru obrazovnom i zabavnom.

Igru Marš na Drinu možete pronaći u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs. Posetioci Sajma knjiga u Beogradu će imati priliku da upoznaju kreatore igre Vukašina i Janka Nišavića na Delfi štandu u hali 4, i to u četvrtak, 26. oktobra od 18 sati i u subotu 28. oktobra u 15 sati.

Autor: redportal.rs