Kako je naveo američki predsednik, pomoć stiže već od kraja nedelje

Izraelska vlada je već izjavila da neće sprečiti dostavu pomoći u Gazu kroz Egipat sve dok ništa od humanitarne pomoć ne dolazi u ruke HAMASa. Odluka je doneta nakon posete američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je pomogao u koordinisanju pomoći.

U izjavi datoj u sredu, kancelarija predsednika Bendžamina Netanjahua izjavila je da Izrael neće dozvoliti da bilo kakva pomoć uđe u palestinsku enklavu sa svoje teritorije, ali d aće dopustiti da ona uđe sa teritorije Egipta. Kako je navedeno:

Sve dok su to samo hrana, voda i lekovi za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom delu Gaze. Svaka dostava pomoći HAMASu biće zaustavljena.

Predsednik Bajden je hitno doputovao u Tel Aviv u sredu da pokaže podršku Izraelu dok su u toku borbe sa palestinskim militantima u Gazi. Poslednji izliv nasilja izbio je nakon upad Hamasa ranije ovog meseca, koji je Bajden nazvao izraelski 11. septembar.

Američki predsednik je naveo da će 20 kamiona pomoći stići iz Egipta kroz Rafu u Gazu od petka ove nedelje. UN će pomoći u distribuciji zaliha, ali je Bajden naglasio da će sva dostava pomoći biti zaustavljena ako deo nje završi u rukama Hamasa. Naveo je da postoji mogućnost i druge tranše pomoći ali da prvo treba da sačekamo i da vidimo kako će proći ova prva.

Egipat je objavio u četvrtak da će otvoriti prelaz Rafa zarad održivog transfera humanitarne pomoći- Halid Zajed , načelnig crvenog polumeseca za Sinaj, izjavio je za medije da 200 kamiona sa 3.000 tona pomoći idu ka Rafi ili su već raspoređeni tamo.

Izrael je izjavio da nikakva dostava zaliha, hrane, vode i lekova neće biti obnovljena sa njihove strane dok se ne oslobode svi taoci zarobljeni u upadu 7. oktobra.

Do sada je u sukobima ubijeno oko 1.400 Izraelaca i preko 3.000 Palestinaca.

Autor: redportal.rs