Top prioriteti Izrael i Ukrajina

Predsednik Džo Bajden planira da iznese pred Kongres razloge zašto SAD treba da nastavi ratove i Izraelu i u Ukrajini tokom svog obraćanja zakazanog za četvrtak.

Obraćanje je planirano za predveče i očekuje se da će predsednik tražiti preko 100 milijardi dolara od Kongresa koje planira da dostavi Izraelu, Ukrajini, Tajvanu kao i bezbednosnim snagama na američkoj granici sa Meksikom. Očekuje se da će Bajden posvetiti posebno vremena argumentaciji zašto je u interesu SAD da finansira i podržava Izrael i Ukrajinu. Kako je anonimno objašnjeno izvorima CNNa:

Izneće argumente da je cena neaktivnosti i ne mešanja daleko veća.

Po poslednjim analizama javnog mnjenja raspoloženje je podelenje po svakom pitanju koje će biti izneto pred Kongres. U SAD skoro svi učesici analize su bili uz Izrael posebno odmah nakon upada Hamasa, ali sa druge strane ne postoji nikakav jasan konsenzus oko pitanja na koji način bi SAD trebalo da učestvuju u svemu tome. Trećina je jasno izrazila da SAD već čine sve što je potrebno, dok se druga trećina izjasnila da nije sigurna da li je nivo pomoći SAD adekvatan. Ostali su odgovori su mešani.

SAD već dugo vremena pruža bezbednosnu pomoć Izraelu, koji dobija oko 4 milijarde dolara godišnje pomoći kao deo desetogodišnjeg memoranduma razumevanja.

Novi zahtev će doneti još milijarde dolara pomoći.

Sa druge strane, podrška Ukrajini je dramatično opala. U avgustu oko 55% članova Kongresa je bilo mišljenja da ne treba davati još pomoći Ukrajini. Direktna politička podela je takođe sve dublja, skoro tri četvrtine republikanaca je protiv podizanju nivoa pomoći Ukrajini, dok je 62% demokrata za.

Od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Bela kuća i Kongres su pružili više od 75 milijardi dolara Kijevu.

Administracija predsednika Bajdena je u avgustu dala poslednju tranšu dodatne pomoći.

Sekretar trezora SAD Dženet Jelen je izjavila da SAD nema nikakvih finansijskih poteškoća da iznese finansijske zahteve ove krize:

Amerikanci apsolutno mogu da priušte sebi da stoje rame uz rame sa Izraelom i da podrže izraelske vojne potrebe, takođe mi moramo i možemo da podržimo Ukrajinsku borbu protiv Rusije.

Autor: redportal.rs